Nädala plaat. Maarja Nuudi pikk hüpe edasi

Janar Ala
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Duo Maarja Nuut ja Hendrik Kaljujärv (artistinimega Ruum).
Duo Maarja Nuut ja Hendrik Kaljujärv (artistinimega Ruum). Foto: Renee Altrov

Pärimusmuusika puhul peetakse olulisteks tunnusjoonteks ja jututeemadeks muu hulgas kahtlemata autentsust, traditsioonilisust ja sellega seoses ilmselt ka teatavat konservatiivsust. Kas on ikka nii, nagu alati on olnud? Pärimus peaks justkui minevikku edasi kandma. Aga kui on minevik ja selle edasikandmine, peab kusagil ilmselt asuma ka tulevik – vähemalt läänemaailmas domineerinud väärtus- ja ajasüsteemis. Nii et kui rääkida pärimusmuusika puhul konservatiivsusest, oleks see ilmselt vaid pool juttu. Teine pool jutust võiks käsitleda või peaks käsitlema tulevikku.

Maarja Nuut esindab seda osa pärimusmuusikast, mis vaatab tuleviku poole, ning arvestades tema karjääritrajektoori katkestuslikku ja hüppelist loomust, võiks öelda, et jätkab mingisugust modernismiprojekti.

«Muunduja» on plaat, mille autoriks on peale Maarja Nuudi märgitud ka Ruum ehk pikaajalise kogemusega elektroonik Hendrik Kaljujärv. Plaadi produtsent on kuulus britt Howie B, kes on teinud koostööd teiste hulgas U2, Björgi ja Trickyga. Kohe ei meenugi, et eesti muusikud varem sellist mõõtu produtsendiga koos oleksid töötanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles