Selgus Aasta Rosin 2018

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil vasakult: Urmas Viik, Sireli Uusmaa, Kadri Piirimäe, Anti Saar
Pildil vasakult: Urmas Viik, Sireli Uusmaa, Kadri Piirimäe, Anti Saar Foto: Liis Sein/Eesti Lastekirjanduse Keskus

Aasta Rosina auhinna pälvis Anti Saare ja Urmas Viigi raamat «Mina, Milda ja meister Michel».

Eesti Lastekirjanduse Keskus andis 6. detsembril 2018 üle Aasta Rosina auhinna aasta kõige omanäolisemale lasteraamatule. Kõigist keskuse töötajatest koosnev žürii valis selleks Anti Saare teksti ja Urmas Viigi piltidega raamatu «Mina, Milda ja meister Michel» (Eesti Kunstimuuseum, 2018).

Raamat «Mina, Milda ja meister Michel» ilmus seoses Kumu kunstimuuseumi näitusega «Michel Sittow. Eesti maalikunstnik Euroopa õukondades» (08.06.–16.09.2018). Lugu viib lapsed seiklema nii tänasesse päeva kui ka 500 aasta tagusesse aega, mil maalikunstnik Michel Sittow elas, maalis ja rändas ringi mööda Euroopa kuningakodasid. Põneva loo ja mänguliste piltide abil tutvustatakse raamatus nii maalikunstis kasutusel olnud võtteid, vararenessansi ajastu eluolu ja kunstnikuks olemist kui ka laiemalt kunsti loomise ja uurimisega seotud teemasid.

Triin Soone: «Selle aasta võitja üllatab teemakäsitluse poolest, sest meil ei kirjutata kunstist lastele just palju. Omapärane on pildilahendus: pilt ja tekst kõnnivad väga tihedalt käsikäes, see on atraktiivne ja põnev ning kutsub süüvima-uurima. Üllatuseks on ka formaat, kuna nii suuri lasteraamatuid ilmub üliharva. See raamat on tõeline maiuspala neile, kel sügavam kunstihuvi juba olemas, ja hindamatu avastamisallikas neile, kes ses vallas alles esimesi samme teevad.»

Auhinna võitjaid tunnustati Eesti Lastekirjanduse Keskuse tänupeol kilo rosinate, rahalise preemia ja tänukirjaga.

Aasta Rosina auhinda antakse välja alates 2004. aastast eelnenud aasta jooksul ilmunud erilisele ja silmapaistvale eesti lasteraamatule, hinnates kas raamatut tervikuna või ainult kirjaniku- või kunstnikutööd.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles