Apollo lavale jõuab must komöödia «Mulla all»

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Mulla all» Apollo kino Solarises
«Mulla all» Apollo kino Solarises Foto: promo

28. jaanuaril esietendub Apollo Kino Solarises uus lavastus «Mulla all». Sellel korral on tegemist maailmas palju mängitud James McLindoni menutükiga, mille kurbnaljakad hetked panevad publiku kindlasti oma elu üle järele mõtlema. «Mulla all» teeb eriliseks selle inimlik usutavus ning eluline huumor. Teadmine, et kõik, mis on valus, on ka väga naljakas, ja vastupidi.

Kahes vaatuses mängitava sünge alatooniga komöödias teevad esmakordselt koostööd lavastaja Ain Mäeots ja  Pärnu Endla teatri nimekad näitlejad Saara Nüganen, Ott Raidmets ja Carmen Mikiver.

«Mulla all» lugu hargneb ühe Eesti linna kalmistul. Sinna tuleb ennast tööle pakkuma noor tütarlaps Meri (Saara Nüganen), kelle soov ja motiivid sinna tööle asuda tekitavad surnuaia ülemuses Tertsis ( Carmen Mikiver ) tõsiseid kahtlusi. Koos abilise Robiga (Ott Raidmets) asuvad nad tüdrukut kumbki omal moel «lahti muukima», ent aduvad õige pea, et «muugitakse» ka neid endid. Ja see kõik sünnib hilissügisesel kalmistul hingedeajal.

Noore näitlejanna Saara Nüganeni sõnul on koostöö lavastaja ja produtsentidega sujunud imeliselt. Prooviperiood on olnud küll üsna intensiivne, kuid seda vaid positiivses mõttes, ning proovisaali on jagunud palju naeru ja häid emotsioone. Teine peaosaline Ott Raidmets nõustub Saaraga ning lisab uue tiimi ja koostöö poole pealt, et  tema meelest on värskendav teha tööd professionaalidega, kellega varem pole kokku puutunud.

Kinosaalis teatri tegemine tähendab mõlema noore näitleja jaoks uut põnevat väljakutset. «Seni olen tavalsielt harjunud klassikalise teatrisaaliga, pean ennast antud lavastuse tarvis pisut ümberhäälestama, aga loodan, et tulemus on seda väärt,» arutleb Saara.

«Kui meile see pakkumine esmakordselt tehti, siis tundus kinosaal põneva väljakutsena. Arvan, et ausalt ja südamega tehtud teater võib mistahes ruumis elama hakata,» lisab Ott kommentaariks uue tüki osas.

Näidendi materjal tekitas Saaras väga palju mõtteid ja küsimusi ka tema enda elu kohta. «See on minu meelest väga südamlik ja puudutav, ning kurb ja samas naljakas lugu. Ma olen veendunud, et inimesed leiavad selles just enda jaoks need õiged hetked.»

Ott Raidmetsa jaoks on «Mulla all» äärmiselt liigutav ja inimlik näidend. Lugu, kus kurbus ja rõõm käivad käsikäes. «Usun, et suudame selle tüki kurbnaljaka sisu vaatajateni tuua nii, et see ka neid puudutab. Meid ta igatahes on küll omamoodi tundma pannud.»

Ehkki antud loos ei liigu zombid ega tõuse haudadest koolnud, on sissevaade kalmistu argipäeva ning ka öösse sellevõrra põnevam ja verdtarretavam, et lisaks haudadele kaevatakse lahti üksteise sügavaid saladusi…

  • Etenduse «Mulla all» toovad publiku ette «Naised», «Mehed» ja «Once upon a time in Estonia» meeskond ja produtsendid.
  • Osades: Saara Nüganen, Ott Raidmets, Carmen Mikiver
  • Lavastaja: Ain Mäeots
  • Videokunstnik: Emer Värk
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles