Ansambel U: teeb vana-aasta uue muusika kontserdi

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti uue muusika lipulaevaks kujuneud ansambel U:.
Eesti uue muusika lipulaevaks kujuneud ansambel U:. Foto: ansambel U:

Juba üheksandat aastat järjest toimuv ansambel U: vana-aasta uue muusika kontsert on seekord teiseilmeline  – ettekandele tuleb helilooja Andrus Kallastu enam kui tunnipikkune muusikaline müsteerium «Šamaani surm». 

Teos kasvas välja iseäranis viljakatest ning sügavalt loomingulistest töötubadest sarjas «Residentuu:r» aasta esimeses pooles.

U: liige Tarmo Johannes on esiettekandele tuleva teose kohta öelnud: «Kui päris aus olla, siis arutades ansambliga, keda valida 2018. aasta Residentuu:ri heliloojaks, alustasime tõdemusest «Andrus -  ta on hull». Loomulikult kõige paremas mõttes. Residentuu:ri üks kõravaleesmärke on hoida ansambel arenemises, püstitada küsimusi, vaielda, võibolla nihutada paigast mingeid piire. Peab tunnistama, et piiride paigast lükkamisega ei olnud Andrusel abosluutselt mitte mingisuguseid probleeme - esimestes Residentuu:ri kohtumistes küsisime endilt «Mis see on? Miks nii?». Tasapisi erinevaid komponeerimise tahkusid uurivates õpitubades nihkus kõik paika, kujunes välja äärmiselt loominguline koostöö, mis on suubumas peatselt välja tulevasse enam  kui tunni pikkusesse oopusesse «Šamaani surm». 

Residentuu:r ja valminud teos on täiesti otseses seoses - suur osa õpitubades U: liikmete ning ka publiku poolt loodud materjali on jõudnud teosesse. Et sellisel moel, ei osanud me tõesti ette näha... Ning esiettekande eel oleme täpselt samas seisus nagu aasta alguses – «Mis asi see on? Mida ta tahab?». Usun, et staažikamad U: kuulajad teavad selle koha peal täpselt –  kui miski on raskesti määratletav, tasub tähelepanelik olla.»

Ansambel U: vana-aasta uue muusika kontsert

L 29. detsember, kell 18:00

EMTA kammersaal (Rävala pst 16, IV korrus)

Kavas: Andrus Kallastu muusikaline müsteerium «Šamaani surm» (2018, esiettekanne)

Ansambel U: on kujunenud Eesti uue muusika lipulaevaks. Lisaks ohtratele esinemistele Eestis on U: tutvustanud eesti muusikat aastate jooksul Saksamaal, Inglismaal, Rumeenias, USAs, Soomes, Hollandis, Leedus, Islandil, Brasiilias jm. 2016 aastal esines U: mainekal Veneetsia muusikabiennaalil. Ansambel asutati 2002 aastal Taavi Kerikmäe ning Tarmo Johannese poolt ning töötab ilma dirigendita.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles