Ugala teatri tegemistest osa 90 000 inimest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ugala 2018. aasta publikumenukam lavastus oli «Emadepäev»
Ugala 2018. aasta publikumenukam lavastus oli «Emadepäev» Foto: Gabriela Liivamägi

Ugala renoveeritud teatrimaja avamisest on möödunud pea kaks aastat, kuid mitmekülgne repertuaarivalik ja rikkalik lisaprogramm hoiavad Viljandi teatri publikuarvu endiselt kõrgel. 2018. aastal andis teater 279 etendust, mida külastas 80 907 inimest. 

Lisades etendusepublikule hooaja jooksul toimunud eriürituste, kontsertide, näituste, kino ja vestlusõhtute külastajad, kogus Ugala teater aastal 2018 kokku üle 90 000 külastuse.

Publiku ette jõudis sel aastal seitse uuslavastust. Ugala ja ühenduse R.A.A.A.M. koostöölavastuse «Hipide revolutsioon», mis valmis EV100 sarja «Sajandi lugu» raames, tõi välja vene lavastaja Juri Kvjatkovski. Kevadel lisandus veel kaks uuslavastust: Marika Palmi lastelavastus «Tuul kuu pealt» ning Kristo Viidingu lavastajadebüüt Tolstoi näidendiga «Elav laip». Augustis jõudis viimast korda publiku ette publikumenuki staatusesse tõusnud suvelavastus «Kõrboja perenaine», mida külastas kolme suve jooksul Vargamäel enam kui 25 000 pealtvaatajat.

Sügisel avati hooaeg Andres Noormetsa tõlgendusega Henrik Ibseni teosest «Naine merelt». Ringo Ramul tõi oktoobris esmakordselt Eesti teatrisõprade ette Nick Payne'i auhinnatud näidendi «Tähtede seis». Tanel Ingi kanda jäi novembris tähtis ülesanne tuua lavale Ugala väärikaimatele näitlejatele Luule Komissarovile ja Peeter Jürgensile kirjutatud näidend «Meistrite liiga». Detsembris esietendus muusikaline koguperelavastus «Kohtume kell 8 Noa laeval», mis oli Marika Palmil teine suure saali lavastus sel aastal.

Ugala teatri menukaimaks lavastuseks 2018. aastal kujunes Liis Aedmaa autorilavastus «Emadepäev», mis endiselt jätkab oma võidukäiku kõikjal üle Eesti. Lavastusest, mis nägi ilmavalgust ajal, mil Ugala teatrimaja renoveeriti ja teater tegutses ajutises mängusaalis nimega Ugala black box, sai käesoleval aastal osa suisa 8130 külastajat. Jätkuvalt kinnitab Ugala laste- ja noortelavastuste kõrget taset ka asjaolu, et enim külastatud lavastusele «Emadepäev» järgnevad «Vai-vai vaene Vargamäe», «Kohtume kell 8 Noa laeval» ja «Lumekuninganna».

Ugala teatri korraldada oli tänavu ka koolinoorte teatripäev, millest võttis osa ligi 1000 Viljandimaa noort teatrisõpra. Samuti käivitus sel hooajal ka Ugala teatri hariv ja meelelahutuslik teatriteemaline haridusprogramm, mille raames toimuvad lastele professionaalide juhendamisel erinevad töötoad grimmist teatriteksti loomiseni. Aasta jooksul osales erinevates töötubades 549 koolinoort. Lisaks töötubadele pakub Ugala oma maja ja ajalugu tutvustavaid ekskursioone, mille populaarsus ei näi vaibuvat. 2018. aastal osales tutvustavatel ringkäikudel teatrimajas 2685 inimest.

Etendustegevuse kõrval jätkas Ugala teater äsja lõppenud hooajal ka tasuta meelelahutuslike ning harivate lisategevustega teatrisõpradele. Lisaprogrammi raames jõudsid publiku ette vestlusõhtud teatraalidega, näitused Teatrigaleriis, erinevaid subkultuure tutvustavad üritused. Korraldati meelelahutuslikke viktoriiniõhtuid ning Teatrikohvikus toimusid erinevatele rahvustele pühendatud toiduteemanädalad. Oli nii kitsamale ringile suunatud haridusõhtuid kui ka rahvarohkeid pidusid kuni suure staadionikontserdini välja, mis tõi Viljandi linnastaadionile 5000pealise publiku. Oma panuse andis Ugala ka linnaruumi rikastamisse – nädal aega kaunistas Viljandi ööelu Ugala lavatornis lainetav videoinstallatsioon «Sisemeri». Ugala lisaprogrammi sündmusi külastas aasta jooksul kokku ligi 10 000 inimest. Ugala teatripere kanda oli ka Viljandi linna suurejooneline Eesti Vabariik 100 aktuse korraldamine.

Lisades etendusepublikule hooaja jooksul toimunud eriürituste, ekskursioonide hariduslike töötubade, kontsertide, näituste, kino ja vestlusõhtute külastajad, koguski Ugala teater 2018. aastal kokku üle 90 000 külastuse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles