MustonenFesti 30. juubel tuleb võimsalt

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Mustonen
Andres Mustonen Foto: Eero Vabamägi

1.-9. veebruarini oma 30. juubelit tähistav MustonenFest toob Eesti erinevatesse kontserdipaikadesse nii staaresinejaid maailmast kui meie koori- ja orkestriparemiku. 

Barokkmuusika kontsertide sarjast välja kasvanud festival on tõusnud üheks hinnatuimaks ja omapäraseimaks muusikasündmuseks. 

Festivali 13 kontserti ühendavad Eesti huvitavamaid muusikakooslusi nii koorimuusikas, orkestrite lõikes kui tuntud sooloartistide vallas. MustonenFestist võtavad osa mainekad klassikalise muusika maailmastaarid, nende seas viiulivirtuoos Vadim Repin ja pianist Yukio Yokoyama. Kooslustest astuvad üles seitse koori ja ERSO ning mitmed rahvusvaheliselt tuntud ansamblid. 

Estonia kontserdisaalis, Pärnu ja Jõhvi kontserdimajades, Tallinna raekojas, Vanemuise kontserdimajas, Väravatornis, Tallinna Jaani ja Niguliste kirikus toimuvatel kontsertidel esitatakse enamjaolt klassikalise muusika kuldmeistrite -  J. S. Bachi, F. Chopini, C. Orffi, M. Raveli jt muusikat. 

Lisaks saab festivalil kuulata kahe teose esmaettekannet, Armeenia rahvamuusikat, J. S. Bachi ja W. A. Mozarti teoseid ajaloolistel pillidel ja Iisraeli mainekat barokkorkestrit. 

MustonenFesti egiidi all on juba kolm aastakümmet esitatud muusikalavade tippartistide kontserte, loodud suurlavastusi ning toodud Eestisse nö piiridest välja minevaid kooslusi. Festival  toimus 1990ndatel Barokkmuusika Päevade ja 2000ndatel Avatud muusika opeNBaroque nime all. 

MustonenFest saab alguse 1. veebruaril Estonia kontserdisaalis, kus ettekandele tulevad armastatud teosed nagu Carl Orffi «Carmina Burana» ja  Maurice Raveli kontsertrapsoodia viiulile «Mustlane» Vadim Repini soleerimisel.  Esmakordselt Eestis kõlab tänapäeva muusika grand old lady Sofia Gubaidulina mullu viiulile ja orkestrile loodud «Dialogue: I and You», mis on pühendatud Vadim Repinile ja Andres Mustonenile.  Orffi teoses teevad kaasa  Elina Nechayeva, Aare Saal, Eesti Riiklik Sümfooniaorkester, Tartu Ülikooli kammerkoor, Estonia Seltsi segakoor ja Rahvusooper Estonia poistekoor. Dirigeerib festivali kunstiline juht, maestro Andres Mustonen.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles