Kuidas inimesest sai masin

Janar Ala
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Travis Scott esinemas MTV muusikaauhindadel.
Travis Scott esinemas MTV muusikaauhindadel. Foto: Joel Ryan/AP

Muusika-aasta 2018 märksõna on hiphop. See muusikastiil võitis endale nii kriitikute südamed kui ka rahas mõõdetavad edetabelid, ja seda nii Eestis kui mujal maailmas (peamiselt küll USAs, sest näiteks Venemaal tahab president Putin räppi tsenseerima hakata). Aasta sensatsioon Eestis oli loomulikult pominaräppariks nimetatud Nublu – noormees, kes tuli eikusagilt, võttes vaid omaenese jõupingutuse, talendi ja räägitakse, et ka terase mõistuse toel ilmselt kõik, mis võtta andis, ja tegi, nagu öeldakse, luulekeele revolutsiooni.

Kogu nubluloogia jõudis sinna, kuhu ta varem või hiljem jõudma pidi: tehti uurivat ajakirjandust ja selgitati välja, mis on tema pärisnimi. Ma ei teagi, kas asjaolu, et nimi selgus, maailmas ka midagi muutis. Huvitas see lõppkokkuvõttes üldse kedagi?

Minu isiklik lugu Nubluga on järgmine – mu sõber tegi temaga kõige esimese intervjuu (Soundcloudi vahendusel, sest see oli artisti ainus aadress) ja mingil moel ma teda siis teadsin, aga millegipärast ei tahtnud kuulata. Vahel on ju nii, et kui räägitakse kellestki või millestki liiga palju, siis nagu ei tahaks selles osaleda. Ühel sügisesel hommikul aga sõitsin bussiga Luualt Tartusse. Buss oli väike, rahvast palju, bussijuhil mängis raadio Elmar nagu ikka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles