Kumu näitab ebatavalist filmi vee vägevast jõust

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist "Aquarela"
Kaader filmist "Aquarela" Foto: Park Circus/Participant Media

Venemaa ühe tuntuma dokumentalisti Viktor Kossakovski uus film, mille peategelaseks on vesi, juhatab sel kolmapäeval sisse Kumu kultuuriteemaliste dokumentaalfilmide järjekordse hooaja.

«Aquarela» ehk «Akvarell» on ebatavaline pilguheit ühe maailma ürgalge ja väärtuslikuma loodusressursi – vee – lummavale ilule, aga ka purustavale jõule, mis inimtegevuse tagajärjel muutub üha kontrollimatumaks. Olgu see maailma sügavaim järv Baikal, kõrgeim juga Angel või üle saja inimelu nõudnud orkaan Irma, filmi autor on jäädvustanud vee olemust hämmastavalt laial emotsionaalsel skaalal ja erakordse visuaalse üksikasjalikkusega.

Veneetsia festivalil esilinastunud film on tähelepanuväärne ka selles mõttes, et on üles võetud ebatavalisel viisil – tavalise 24 asemel 96 kaadrit sekundis.

57-aastase Kossakovski tuntumad linateosed on «Kolmapäev», «Lossev», «Belovid», «Vaiksemalt!» ja «Elagu antipoodid!». Tema tööd on võitnud arvukalt tunnustust rahvusvahelistel festivalidel ja kandideerinud korduvalt Euroopa filmiakadeemia parima dokumentaalfilmi auhinnale.

9. jaanuaril kell 18 Kumu auditooriumis aset leidva seansi juhatab sisse loodusfilmitegija Joosep Matjus. Film on ilma tõlketa, ingliskeelsete subtiitritega. Sissepääs tasuta.

Kokku on talvehooajal kavas 13 filmi. Portreed on pühendatud kineetilise kunsti pioneerile Jean Tinguelyle, arhitekt Kevin Roche´ile, anarhitektuuri rajajale Gordon Matta-Clarkile ning 85-aastasele USA ülemkohtu kohtunikule Ruth Bader Ginsburgile, kellest sai 1970ndatel tuntumaid võrdõiguslikkuse eestkõnelejaid ja 2000ndatel juba tõeline popkultuuri fenomen.

Peale selle küsitakse maailmakuulsatelt kultuuritegelastelt, mis sunnib neid ennast kunstis väljendama, jälgitakse elu maailma kõige põhjapoolsemas asulas ja uuritakse, kuidas mõjutab kõrgete mägede taha peitunud budistliku kuningriigi Bhutani noori moodne maailm.

Juba traditsiooniliselt jõuavad publiku ette ka viimase Pärnu filmifestivali auhinnafilmid.

Hooaeg lõpeb 27. märtsil.

Kõik linateosed jõuavad ekraanile Kumu auditooriumis kolmapäeviti kell 18 ja on vaatajatele tasuta. Seanssidele eelnevad ekspertide sissejuhatused.

Kultuuriteemaliste filmide sarja «Kumu dokumentaal» korraldavad Kumu ja PÖFF.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles