VAU! Maailmakuulsad teatritegijad alustavad Eesti ülikooliga koostööd (1)

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Nael
Jüri Nael Foto: Marina Puškar / Postimees

Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias  (EMTA) on avatud kandideerimiseks uus ja seni ainulaadne kaasaegsete etenduskunstide magistriprogramm, milles hakkavad õpetama rahvusvaheliselt hinnatud etenduskunstnikud, lavastajad, koreograafid ja teatritrupid.

Tasulises õppeprogrammis jagavad oma tarkust näiteks Rimini Protokoll (Saksamaa), Jan Fabre Troubleyn (Belgia), Wuppertal Tanztheater Pina Bausch (Saksamaa), La Pocha Nostra (USA), Attis Theatre (Kreeka), Gecko Theatre (Suurbritannia), Jasmin Vardimon Company (Suurbritannia), Complicite (Suurbritannia), SITI Company (USA), Ultima Vez (Belgia), Physical Lab (Suurbritannia) ja paljud teised.

Uue rahvusvahelise magistriõppekava Contemporary Physical Performance Making (CPPM) algataja, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia professori Jüri Naela sõnul saab loodav programm olema eksperimentaalse mõtlemisega noorte etenduskunstnike kohtumispaik. «Selle magistriprogrammiga soovime inspireerida noori kunstnikke leidma nende enda loomingulist käekirja, võimaldades neil kohtuda ja töötada väga erinevate etenduskunstnikega üle terve maailma. Kõik külalised on erineva maailmavaate ja töömeetodiga ning just seepärast on nad ka siia õpetama kutsutud,» ütles Nael.

«Sellist külalisõppejõudude koosseisu nagu uus magistriõppekava CPPM pakub, ei võimalda mitte ükski teine teatrikool terves maailmas,» lausus Nael. «Loodava programmi õppekava ja õppeformaat on erakordne ka selle poolest, et tudengid ei käi koolis tavapärase tunniplaani alusel. Vastupidiselt paaritunnistele erialatundidele töötab iga külalisõppejõud üliõpilastega ühe- kuni kahenädalase intensiivse perioodi jooksul, et tudengid saaksid tõepoolest süveneda,» kirjeldas Nael.

Jüri Naela sõnul on loodav programm juba valdkonnas tunnustust leidnud. «Võib julgelt väita, et EMTA uus magistriprogramm loob tulevikus eeldused rahvusvaheliselt hinnatud teatrihariduse ja teatriuurimise keskuse loomiseks Eestis, mis tooks siia noori ning juba ka kogenud kunstnikke üle maailma nii õppima kui ka õpetama,» sõnas Nael.

Magistriprogrammi Contemporary Physical Performance Making esimene kursus alustab 2019. aasta sügisel. Sisseastumisavaldusi saab esitada 15. märtsini 2019. Sisseastumiskatsed toimuvad kevade jooksul Londonis, Tallinnas, Seoulis ja New Yorgis. Õppeprogramm kestab kaks aastat ja õppetegevus on ingliskeelne. Euroopa Liidust pärit õpilastele maksab üks õppeaasta 7000 eurot, väljaspool Euroopa Liitu pärit õpilastele aga 13 000 eurot.

Kursuse koduleht: http://www.mastersincppm.com

Uus magistriõppekava kuulub EMTA heliloomingu, improvisatsioonilise muusika ja kaasaegsete etenduskunstide osakonda. Õppekava eesmärk on edendada EMTA erinevate erialade omavahelist koostööd ja alustada rahvusvahelist etenduskunstnike koolitamist Eestis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles