Amos Rexi võimas avapauk!

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maa-aluse Amos Rexi uhke maastikulahendus loob tunde, nagu viibiks sa teisel planeedil.
Maa-aluse Amos Rexi uhke maastikulahendus loob tunde, nagu viibiks sa teisel planeedil. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Augusti lõpus Helsingi kesklinnas avatud maa-aluse kunstimuuseumi Amos Rex avanäitusel käis nelja kuuga 268 000 inimest ning huviliste saba ei kadunud muuseumi ukse tagant ka viimase näitusepäeva viimasel tunnil.

30. augustil avatud muuseumi avanäitus oli Jaapani kunstnikerühma TeamLab’i «Massless», mida juba viie esimese päevaga külastajate 10 000 kunstisõpra. Amos Rexi avanäitust sai vaadata 6. jaanuarini.  

Amos Rexi ühe avanäituse «Massless» lõi jaapani kunstiline kollektiiv teamLab, millesse kuulub üle 500 inimese. Töö «Mustad lained» mõjub kui küberlooduslik meditatsioon.
Amos Rexi ühe avanäituse «Massless» lõi jaapani kunstiline kollektiiv teamLab, millesse kuulub üle 500 inimese. Töö «Mustad lained» mõjub kui küberlooduslik meditatsioon. Foto: EERO VABAMÄGI / EESTI MEEDIA/SCANPIX

Uus näitus avatakse 8. veebruaril ning siis saab uudistada Belgia sürrealisti René Magritte'i (1898–1967) töid.

Amos Rex on korraga muuseum, kino, kohvikute ja poodide kompleks. Kuid ennekõike on see omamoodi mosaiik. Nimi Rex tuleb vana Lasipalatsi hoone küljes asuva art deco-stiilis kinomaja Bio Rex nimest.

Kui nimi Rex tuleb Lasipalatsi vanast kinost, siis nimi Amos tuleb Amos Andersoni nimest. Tegu on soome ärimehe, metseeni ja kunstisõbraga, kes lõi omal ajal sihtasutuse Konstamfundet eesmärgiga hoida Helsingis alati suurt kunstimuuseumi. Pikka aega tegutseski Yrjönkatu tänaval temanimeline kunstimuuseum. Kogu Amos Rex ongi finantseeritud selle sihtasutuse rahast.

Selle uue alguse plaanimine algas 2013. aastal, ehitus algas 2016. aastal ning eelarve oli 50 miljonit eurot.

  • Amos Rex
  • Kunstikeskus Helsingis
  • Bio Rexi kino, Lasipalatsi hoone & uus maa-alune kunstimuuseum
  • Arhitektid: JKMM Architects – Asmo Jaaksi, Päivi Meuronen, Katja Savolainen, Freja Ståhlberg-Aalto
  • Eelarve: 50 miljonit eurot
  • Külastajaid esismel aastal (neli kuud): 268 000
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles