Loodav Eesti Ajaloomuuseumi sihtasutus liidab kaks riigimuuseumit

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Teatri- ja muusikamuuseum vanalinnas
Teatri- ja muusikamuuseum vanalinnas Foto: Albert Truuväärt / Linnaleht

Valitsus andis täna, 10. jaanuaril kultuuriminister Indrek Saarele volituse Sihtasutuse Eesti Ajaloomuuseum asutamiseks ning ühtlasi nõusoleku anda loodavale sihtasutusele üle Eesti Ajaloomuuseumi ja Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumi kasutuses oleva riigivara. Uue sihtasutuse asutamine toimub veel selle kuu jooksul. 

Uue sihtasutuse loomine on osa muuseumide ümberkorraldamisest, mis peab tagama asutuste tegevuse kestlikkuse ja muuseumide mitmekesisuse. Asutatav sihtasutus võtab üle kahe praegu Kultuuriministeeriumi hallatava riigiasutuse, Eesti Ajaloomuuseumi ning Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumi ülesanded, lepingud ja vara. Mõlema muuseumi kogud jäävad riigile ning sihtasutuse loomine ei too kaasa katkestusi muuseumide tegevuses. 

«Meie kogemus näitab, et sihtasutusena töötavad muuseumid on tänu laiemale juhtimiskompetentsi kaasamisele suurendanud nii külastajate arvu kui ka omatulu. Kahe muuseumi liitmine, nende tegevuste põimimine ja tõhusam üksuste koostöö aitab kaasa sellele, et külastajale saab pakkuda veelgi paremat muuseumikogemust ja programme,» ütles kultuuriminister Indrek Saar.

Eestis käiakse muuseumis aasta-aastalt üha rohkem. 2017. aastal käidi muuseumis üle 3,5 miljoni korra, mis asetab Eesti juba mitmendat aastat muuseumikülastuste arvu poolest tuhande elaniku kohta Euroopa esikolmikusse.  

Kultuuriministeerium on muuseumivõrgustikku korrastanud alates 2012. aastast ning muutnud muuseumide juriidilist vormi lähtudes iga kord muuseumi eripärast ja kohalikest oludest. Riik on selle ajaga asutanud kümme uut muuseumi sihtasutust, kohalike omavalitsuste juhtida on antud viis endist riigimuuseumit ning kaks endist riigimuuseumit ühendati Võru Instituudiga. Riigireformi kava kohaselt tuleb kõik riigimuuseumid muuta sihtasutuseks või anda üle kohalikule omavalitsusele hiljemalt käesoleva aasta lõpuks. Vajadusel jäävad riigiasutuse vormis tegutsema vaid Eesti Rahva Muuseum ja Eesti Sõjamuuseum – kindral Laidoneri muuseum.

Tagasi üles