New Yorki kerkib uus kultuurikeskus

Neeme Raud
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
High Line toob linnamatkaja ka Hudson Yardsi keskel asuva uue kultuurikeskuse The Shed (otsetõlkes: sara) juurde, millest saab alates aprillist, kui see avatakse, kogu maailma mastaabis täiesti ainulaadne kultuurikeskus. FOTO: Brett Beyer
High Line toob linnamatkaja ka Hudson Yardsi keskel asuva uue kultuurikeskuse The Shed (otsetõlkes: sara) juurde, millest saab alates aprillist, kui see avatakse, kogu maailma mastaabis täiesti ainulaadne kultuurikeskus. FOTO: Brett Beyer Foto: Brett Beyer

Arhitekt Rem Koolhaas kirjutab oma raamatus «Deliirne New York», et Manhattan on lääne tsivilisatsiooni terminaalse lõppfaasi lava. Inimasustuse tihedus ja uute tehnoloogiate sissetung on Manhattanist teinud juba alates 1850. aastatest labori, kus ühtaegu leiutatakse ja testitakse uut revolutsioonilist elustiili: ummiku (inglise keeles congestion) kultuuri. Oluline komponent selles ultimatiivses urbaanses katses on mõistagi ka selle linnsaare unikaalne arhitektuur, rõhutab Koolhaas. Arhitektuur, mis on muutnud Manhattani urbaanseks džungliks, kus ei ole üht läbivat joont, vaid paljususe kooslus, kakofoonia, tavaaistingute jaoks kohati üleelusuurus ja kõigest sellest kokku tekkiv ilu.

Ent New Yorki tulijad, kes eelnevalt ei ole linnakaarti süvenenud, imestavad sageli, et Manhattani saar, kus kogu see linnateater toimub, on tegelikult oma mõõtmetelt üsna väike ja lausa jalgsi läbitav. Ja just selle väiksuse tõttu on ikkagi imestusväärne, et kuigi alates 1850. aastatest on saart järjekindlalt täis ehitatud, nagu Koolhaas meenutab, leidub seal endiselt suur piirkond, kuhu saab püstitada täiesti uue pilvelõhkujate linnajao.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles