Dokumentideta võõras linnas

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Transiit». Just nagu 1940. aastate Prantsusmaa, aga siiski tänapäeval. FOTO: Kaader Filmist
«Transiit». Just nagu 1940. aastate Prantsusmaa, aga siiski tänapäeval. FOTO: Kaader Filmist Foto: Kaader filmist

Prantsusmaa on täis dokumentideta põgenikke, keda turvises ja relvastatud politseinikud keset tänavat maha jooksevad, kumminuiaga üle turja annavad ja kongi topivad. Aga need põgenikud ei ole tõmmud inimesed, kes tulnud paatidega Aafrikast, vaid kodanikud vana Euroopa südamest. Käimas on Saksa okupatsioon. Režissöör Christian Petzold pöördub tagasi oma kodumaa sünge ajaloo juurde.

Dokumentideta peategelane Georg (Franz Rogowski) saab ootamatult Pariisis enesetapu teinud kirjaniku Weideli pärijaks: talle kuuluvad nüüd nii lahkunu pass, lootus transiitviisale Mehhikosse kui ka loominguline pärand. Ja veel mõndagi, mis elu keeruliseks teeb. Filmi pealkiri «Transiit» tähendabki transiitviisat, võimalust hullunud Euroopa maha jätta ning Uues Maailmas uut elu alustada. Seikluslik reis kaubarongi jänesena viib Georgi Marseille’sse, kus pääseda valgele laevale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles