Apollo kinos esietendus must komöödia «Mulla all»

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile esietendus Apollo Kino Solarises uus tume komöödi. Esmakordselt mängivad üheskoos Apollo lavalaudadel lavastaja Ain Mäeotsa käe all kujunenud tükis Saara Nüganen, Ott Raidmets ja Carmen Mikiver.

«Mulla all» erineb pisut teistest siiani Apollo produktsiooni poolt etenduseks vormitud näidenditest, ning toob seeläbi klassikalise teatri kinole sammuvõrra lähemale. Tegemist on siiski maailmas hinnatud musta komöödiaga, mis võitis esietendusel koheselt publiku südamed.

Produtsent Tanel Tatter: «Oleme koos partneri, produtsent Veiko Eskeniga töödanud läbi suure mahu näidendeid ning tekste, leidmaks just seda materjali, mis endal südame põksuma paneb ning pakuks nii näitlejateleja lavastajale väljakutset ja lummaks publikut. Aasta tagasi, kui leidsime James McLindoni «Dead and Buried» teksti, oli see armastus esimesest silmapilgust. Oleme seni toimetanud materjaliga, mis lavastaja ja oma loovmeeskonna sulest. «Mulla All» on meile esimene lavastus, kus kasutame tuntud välisautori materjali.»

Tatter lisab, et Ain Mäeots oli lavastajana produtsentide esimene loomulik valik, «Mulla All» lausa karjus Aini Mäeotsa käekirja järgi. «Peale lavastaja tutvumist materjaliga ei olnud enam pikka juttu ning töö hakkas pihta. Filmide tõlkija ja toimetaja Timo Diener tõi sisu Ameerika kultuurist väga haaravalt Eesti keskkonda.»

Materjalist lähtuvalt esitastati ka kõrged nõudmised näitlejate castingul. «Peale intensiivseid prooviperioode, saan panna käe südamele ning tunda puhast rõõmu tehtud valiku üle. Nõudlik lavastus sai väga võimeka trupi,» ütleb Tanel. «Mulla All» etendus katab sisult väga laia spektrit. Siin on pisareteni naeru, naeru läbi pisarate kuni päris pisarateni. Puudutab südant ja hinge ning paneb sind hindama sõpru, perekonda ja lähedust. «Kontrolletendusel saime seda energiat tunda ja meie nägemus ning tahe, mida soovisime publikuni viia sai täidetud. Pall on nüüd publiku väravas arvata ja tunda.»

«Mulla all» tegevus leiab aset ühe Eesti linna kalmistul. Ühel kaunil päeval tuleb ennast sinna tööle pakkuma noor tütarlaps Meri (Saara Nüganen), kelle soov ja motiivid tööle asuda tekitavad surnuaia ülemuses Tertsis ( Carmen Mikiver ) tõsiseid kahtlusi. Koos abilise Robiga (Ott Raidmets) asuvad nad tüdrukut kumbki omal moel „lahti muukima”, ent aduvad õige pea, et „muugitakse” ka neid endid. Ja see kõik sünnib hilissügisesel kalmistul hingedeajal.

Etenduses ei näe me ringi roomamas zombisid ega haudadest tõusvaid koolnud, kuid sissevaade kalmistu argipäeva ning ka öösse on siiski judinaid tekitav. Eks ütleb vanasõnagi, et karda pigem elavaid, mitte surnuid, nii on vahel inimhinge sügavates ja pimedates soppides ning ajukäärudes toimuv sageli palju süngem, kui kohtumine surnud hingedega.

  • Etenduse «Mulla all» toovad publiku ette «Naised», «Mehed», «Tramp ja Puutin»  ja «Once upon a time in Estonia» meeskond ja produtsendid.
  • Osades: Saara Nüganen, Ott Raidmets, Carmen Mikiver
  • Lavastaja: Ain Mäeots
  • Videokunstnik: Emer Värk
  • Kunstnik: Franka Vakkum
  • Helilooja: Markus Robam
  • Valguskunstnik: Priidu Adlas
  • Etenduse juht: Kelly Väli
  • Produtsendid: Apollo Film Productions - Tanel Tatter ja Veiko Esken
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles