Kolmas ja seni parim Martin Lutheri biograafia

Madis Maasing
, ajaloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Scott H. Hendrix, „Martin Luther. Reformaator ja tema visioon“.
Scott H. Hendrix, „Martin Luther. Reformaator ja tema visioon“. Foto: Raamat

Pole kahtlust, et 16. sajandil aset leidnud reformatsioon on äärmiselt olulisel määral mõjutanud Eesti vaimuelu ja ühiskonda; piisab, kui meenutada selle mõju eesti kirjakeele tekkele ja arengule. Samuti võib väita, et ilmalikustumisest hoolimata on luterlikul pärandil senini mõjus roll: alates pühadest ja kommetest kuni protestantliku tööeetikani välja. Ometi pole Martin Lutheri kohta – kes oli mainitud usureformi käilakuju ning keda tihti peetakse üheks maailmaajaloo mõjusaimaks ja värvikaimaks isikuks – ilmunud eestikeelset kirjandust just ülemäära palju.

Koos siin käsitletava uudisteosega on reformaatorist ilmunud kolm pikemat maakeelset biograafiat. Esimene neist ilmus 1939. aastal Johannes Hiiemetsa sulest ning anti välja uuesti 1996. aastal. Teise, Lucien Febvre’i Lutheri eluloo eestikeelne trükk ilmus küll 2003. aastal, kuid oma algkujul nägi see trükivalgust juba 1928. aastal. Niisiis annab USA teeneka reformatsiooniuurija Scott H. Hendrixi teos (mis ilmus inglise keeles 2015. aastal) eestikeelsele lugejale kaheksa kümnendi järel taas võimaluse hoida käes tänapäevast käsitlust Lutherist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles