Rahvusvaheliste suhete õppe verstapost

Kristi Raik
, Eesti Välispoliitika Instituudi direktor ja Turu ülikooli rahvusvahelise poliitika dotsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Berg, Piret Ehin, Andres Kasekamp, Maria Mälksoo, Eva Piirimäe, Raul Toomla ja Rein Toomla, «Sissejuhatus rahvusvahelistesse suhetesse»
Eiki Berg, Piret Ehin, Andres Kasekamp, Maria Mälksoo, Eva Piirimäe, Raul Toomla ja Rein Toomla, «Sissejuhatus rahvusvahelistesse suhetesse» Foto: Raamat

Väikeriikide seisund rahvusvahelises poliitikas on olnud külma sõja järgsel perioodil parem kui kunagi varem. Eesti on seda olukorda edukalt ära kasutanud oma positsiooni tugevdamiseks, mis on soodustanud ka riigisisest arengut. Viimastel aastatel on ebakindlus maailmapoliitikas aga kasvanud ning jõudude tasakaal muutumas USA ja lääne kahjuks. Julgeolekuohud on mitmekesistunud, hõlmates lisaks traditsioonilisele sõjalisele vastandumisele kübermeetmeid, kontrollimatuid rändevooge jm.

Kuidas sellises maailmas analüüsida rahvusvahelisi suhteid ja Eesti välispoliitikat? Kahtlemata on ebastabiilse ja muutuva maailmakorra tingimustes meile eluliselt oluline, et Eestis on oskust seda valdkonda mõista ja tulevikutrende ennetada.

Tartu Ülikooli Johan Skytte poliitikauuringute instituudi (praegused ja osalt ka endised) õppejõud on teinud ära suure ja väga vajaliku töö, et pakkuda eestikeelset ülevaadet rahvusvaheliste suhete kui akadeemilise uurimisvaldkonna peamistest teemadest, lähenemisviisidest ja debattidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles