«Virmalised» paneb eesti interpreedi särama

Ia Remmel
, ajakirja Muusika peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvaheliste konkursside laureaat ja esimese EILi «Aasta interpreedi» preemia saaja Marcel Johannes Kits esineb «Virmaliste» festivalil. Klaveril Sten Heinoja.
Rahvusvaheliste konkursside laureaat ja esimese EILi «Aasta interpreedi» preemia saaja Marcel Johannes Kits esineb «Virmaliste» festivalil. Klaveril Sten Heinoja. Foto: Rasmus Kooskora

Eestis on läbi aegade olnud väärtusi, mida me ise ei märka ega hinda. Sageli on ka nii, et kui tuleb tunnustus välismaalt, siis silmad justkui avanevad.

Üks selline varjatud väärtus on Eesti klassikainterpreedid. Aasta-aastalt lõpetab muusikaakadeemia hulk andekaid mängijaid. Solistiks saada on võimalik vähestel, aga Eesti muusikaelu oma arvukate kontsertidega tõestab, kui palju võimalusi siin leidub. Selleks aga, et need anded, varjatud vääriskivid saaksid särada, tuleb nad üles leida ja õigesse raami asetada.

See leidja ja raami asetaja on tänavu 20-aastaseks saav Eesti Interpreetide Liit. Aastate jooksul on seal nähtud keerulisi aegu, mõeldud, kuidas muusikuid esitleda, publikut kaasa haarata. Nüüd on liit jõudnud toimivate kontserdiformaatide ja arvuka publikuni.

Oma festivalini «Virmalised» jõudis interpreetide liit aga hiljuti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles