Kumus avatakse Gordon Matta-Clarki ja Anu Vahtra ühisnäitus

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anu Vahtra (1982)
Open House Closing. A Walk [Avatud maja sulgumas. Jalutuskäik]. 2017, New York
Performa biennaali projekt Performa 17 jaoks
Anu Vahtra (1982) Open House Closing. A Walk [Avatud maja sulgumas. Jalutuskäik]. 2017, New York Performa biennaali projekt Performa 17 jaoks Foto: Tõnu Tunnel

Neljapäeval, 21. veebruaril kell 18.00 avatakse Kumu kunstimuuseumi suures saalis radikaalsete linnaruumipraktikatega kuulsaks saanud USA kunstniku Gordon Matta-Clarki ja Eesti kunstniku Anu Vahtra ühisnäitus «Gordon Matta-Clark: anarhitekt. Anu Vahtra: eemaldamise teel tervikuni».

Gordon Matta-Clarki (1943–1978) looming muutis fundamentaalselt arusaama arhitektuuri rollist tänapäeva inimese elus. Ta õppis Cornelli Ülikoolis arhitektuuri (1962–1968) ja kujunes 1970. aastatel New Yorgi kunstiskeene keskseks tegelaseks.

Matta-Clark on kuulsaks saanud mahajäetud ja lammutamisele määratud hoonetesse loodud kohaspetsiifiliste installatsioonidega nii New Yorgis kui ka Pariisis, Antwerpenis ja mujal. Ta paljastas kaose linnaruumi näilise korrastatuse taga ning tõi esile inimesest lähtuvate elamise ruumide ja arhitektuursete struktuuride konflikti.

Gordon Matta-Clark (1943–1978)Bronxi põrand: Boston Road. 1973Hõbeželatiinfoto. 28,6 × 35,6 cmThe Estate of Gordon Matta-Clark’i ja David Zwirneri galerii (New York / London) loal
Gordon Matta-Clark (1943–1978)Bronxi põrand: Boston Road. 1973Hõbeželatiinfoto. 28,6 × 35,6 cmThe Estate of Gordon Matta-Clark’i ja David Zwirneri galerii (New York / London) loal Foto: Repro/Kumu

Matta-Clark kuulus New Yorgis Greene Street 112 tegutsenud alternatiivkunstiruumi ja SoHo restorani FOOD ümber koondunud loomingulisse kollektiivi, mis mõtestas «anarhitektuuri» mõistet (kombinatsioon sõnadest «anarhia» ja «arhitektuur»). «Anarhitektuur» tähistas kunstilist praktikat, mis tegeles nihestuste, tühimike ja mitte-kohtadega linnaruumis. Näitusel on väljas fotod ja filmid Matta-Clarki aktsioonidest ja installatsioonidest.

Anu Vahtra (1982) on Eesti kunstnik, kes on õppinud fotograafiat Eesti Kunstiakadeemias ja Amsterdamis Gerrit Rietveldi Akadeemias ning saanud 2015. aastal Köler Prize’i peapreemia. Vahtrat huvitab ruumiline ja arhitektuurne keskkond, sealhulgas galeriiruumide ja muuseumihoonete spetsiifika. Vaevumärgatavate muudatuste kaudu paljastavad tema installatsioonid ruumide tavaliselt märkamatuks jäävad osad.

Kumu näitusel on Vahtra loonud Gordon Matta-Clarki teostele installatiivse keskkonna, mis põhineb eelmise suure saali näituse «Vabad hinged» kujundusel. Kumu hoovis paikneb Anu Vahtra installatsioon, mis meenutab muuseumihoone kohal asunud kunagist paekivikarjääri ning on dialoogis Matta-Clarki töödega.

Näitusel eksponeeritakse lisaks slaidiprogrammi arhitekt Jüri Okase fotoseeriast «Väike moodsa arhitektuuri sõnastik» (1974–1986) ning dokumentatsiooni Anu Vahtra performatiivsest jalutuskäigust «Open House Closing. A Walk» Performa biennaalil 2017. aastal New Yorgis.

«Gordon Matta-Clark: anarhitekt. Anu Vahtra: eemaldamise teel tervikuni»

  • Näituse on korraldanud Bronxi Kunstimuuseum koostöös Eesti Kunstimuuseumiga.
  • Kuraatorid: Sergio Bessa (Bronxi Kunstimuuseum), Jessamyn Fiore (The Estate of Gordon Matta-Clark), Anu Allas (Kumu kunstimuuseum)
  • Näituse kujundus: Anu Vahtra
  • Graafiline disain: Indrek Sirkel
  • Näitus jääb avatuks 8. juunini 2019.

Publikuprogrammid:

  • K 06.03 kell 18 Kumu dokumentaal. „Ristatud sõnad: Matta-Clarki sõbrad“ (2014)
  • R 29.03 kell 12 Ingliskeelne ekskursioon näitusel arhitekti ja raamatu „Cutting Matta-Clark“ (Lars Müller Publishers 2018) autori Mark Wigleyga
  • N 25.04 kell 18 Kunstnikuvestlus: Anu Vahtra dialoogis Paul Kuimetiga
  • L 11.05 kell 16 Vestlusõhtu „Mida peale hakata kasutuks muutunud arhitektuuriga?“ (moderaator Kaja Pae)
  • K 22.05 kell 18 Kumu dokumentaal. „Minu suvi 77 koos Gordon Matta-Clarkiga“ (1977–2012) ja „Jakobi redel, meenutades Gordon Matta-Clarki“ (2013)

  • L 01.06 Näituse finissage: kell 14 ekskursioon Lasnamäel eesti ja vene keeles, kell 16 näituse tutvustus, pop-up kohvik jpm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles