Anna Škodenko teeb Brüsselis kunsti

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna Škodenko «Kogu olend näib küll mõttetuna, aga omal viisil siiski tervikuna», 2018
Anna Škodenko «Kogu olend näib küll mõttetuna, aga omal viisil siiski tervikuna», 2018 Foto: Hedi Jaansoo

Aasta algusest alates töötab Eesti kunstnik Anna Škodenko kuus kuud kestvas residentuuris mainekas Brüsseli kunstikeskuses WIELS. Residentuurivõimalust kahele Eesti kunstnikule korraldavad WIELS ja Kaasaegse Kunsti Eesti Keskus.

Residentuur WIELSi kunstikeskuses Brüsselis on üks hinnatumaid residentuurprogramme Euroopas. Programm kestab kuus kuud, selle aja jooksul on kunstnikul võimalik keskenduda oma loomingulisele tööle. Lisaks korraldatakse osalejatele töötubasid, vestlusringe, arutelusid, kunstnikele annavad tagasisidet residentuuri külastavad oma ala tipud: kriitikud, kuraatorid, kunstimänedžerid ja teoreetikud.

Anna Škodenko valiti välja avalikul konkursil, kus lõpliku otsuse langetas WIELSi ekspertkomisjon koostöös Kaasaegse Kunsti Eesti Keskusega. 2018. aastal olid esimeste Eesti kunstnikena WIELSi residentuuris Paul Kuimet ja Jaanus Samma, pärast Anna Škodenkot osaleb programmis Tõnis Saadoja. 2019. aasta suvel korraldab KKEK uue konkursi 2020. aasta kunstnike leidmiseks.

Anna Škodenko. Video- ja heliinstallatsioonist ning skulpturaalsetest vormidest koosnev «Kogu olend näib küll mõttetuna, aga omal viisil siiski tervikuna».
Anna Škodenko. Video- ja heliinstallatsioonist ning skulpturaalsetest vormidest koosnev «Kogu olend näib küll mõttetuna, aga omal viisil siiski tervikuna». Foto: Hedi Jaansoo

Anna Škodenko (1986) on multidistsiplinaarne kunstnik, kelle loomingut iseloomustab lüürilisus ning analüütiline lähenemine oma meediumile ja visuaalsele kujutisele. Ta on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia maaliosakonna ja Glasgow' kunstiakadeemia vabade kunstide magistriõppe. Eelmisel aastal võitis Škodenko koos Tanja Muravskajaga Köler Prize'i peaauhinna. 

Kunstnikuna otsib Škodenko pidevalt uusi ideid, meediume ja võimalusi. Viimasel ajal on teda hakanud huvitama kunsti näitamine valgest galeriikuubist väljaspool, aga ka isiklike mälestuste olemus. WIELSi residentuurprogrammi näeb Škodenko uute ideede võimaliku kasvulavana ja võimalusena arendada edasi oma kunstnikupraktikat.

Eesti kunstnike osalemist WIELSi residentuuris toetab Eesti Kultuuriministeerium.

Kultuuriministeeriumi anti üle Eduard Wiiralti nimelised stipendiumid. 2016. aasta laureaadid on Anna Škodenko ja Rainar Aasrand.
Kultuuriministeeriumi anti üle Eduard Wiiralti nimelised stipendiumid. 2016. aasta laureaadid on Anna Škodenko ja Rainar Aasrand. Foto: Toni Läänsalu

v

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles