Ugalas algasid proovid Eno Raua põnevusdraamaga

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taago Tubina uuslavastus „Etturid“ esietendub Ugala teatri väikeses saalis, tükis mängib ka Laura Kalle.
Taago Tubina uuslavastus „Etturid“ esietendub Ugala teatri väikeses saalis, tükis mängib ka Laura Kalle. Foto: Heigo Teder

Ugala teatris jõuab 99. hooaja viimase uuslavastusena aprillis publikuni Taago Tubina «Etturid», mis põhineb Eno Raua unustusehõlma vajunud põnevusromaanil ning räägib loo kolmest noorest mehest, kellest olude sunnil on saanud metsavennad. Täna tutvus trupp esimest korda Taago Tubina dramatiseeritud näidendiga.

Eno Raua romaan «Etturid» ilmus esmakordselt 1968. aastal ja oli oma aja kohta äärmiselt julge teos – teemaks Saksa ja Soome mundris sõdinud meeste metsavendadeks hakkamine ning nende elutraagika aastatel 1944–1950. Neil aegadel on Eestis erinevatel hinnangutel arvatud olevat 15 000–30 000 metsavenda.

Loo peategelased Agu, Heiki ja Valdur, keda kehastavad Martin Mill, Ringo Ramul ja külalisena Karl Robert Saaremäe, on sunnitud elama metsavarjus, pidades võitlust iseendaks jäämise nimel, samal ajal kui ümbritsev tegelikkus seda üha vähem võimaldab.

Lavastaja Taago Tubin toob lastekirjanik Eno Raua teose puhul välja, kuidas see üllatav ja teenimatult varju jäänud romaan puudutab üht traagilist metsavendlusega seotud perioodi meie ajaloos. «See oli aeg, mil riiklik vägivald sundis inimesi selliste raskete valikute ette, mida on keeruline tavapäraste moraalsete kriteeriumide alusel hinnata. Vähe on tõsiseltvõetavaid lugusid tollest ajast, kuid paljud hirmud ja haavad jälitavad meid siiamaani. Kui palju me aga praegu oleme suutelised mõistma tollaseid käitumismustreid?» lisab ta.

Taago Tubina uuslavastus „Etturid“ esietendub Ugala teatri väikeses saalis 27. aprillil
Taago Tubina uuslavastus „Etturid“ esietendub Ugala teatri väikeses saalis 27. aprillil Foto: Heigo Teder

Lavastuse kunstnik on Kaspar Jancis, muusikaline kujundaja Lauri Lüdimois, liikumisjuht Raido Mägi ning valguskunstnik Mari-Riin Paavo. Osatäitjatena astuvad üles Karl Robert Saaremäe (külalisena), Ringo Ramul, Martin Mill, Laura Kalle, Ilo-Ann Saarepera, Janek Vadi, Aarne Soro, Vallo Kirs, Jaana Kena, Gerda Sülla ja Siim Saarsen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles