Netflix on nüüd salongikõlblik

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuulus kaader: Marina de Tavira, Marco Graf, Yalitza Aparicio, Daniela Demesa, Diego Cortina Autreyja Carlos Peralta filmis «Roma». 
Kuulus kaader: Marina de Tavira, Marco Graf, Yalitza Aparicio, Daniela Demesa, Diego Cortina Autreyja Carlos Peralta filmis «Roma». Foto: Kaader filmist

Seda võib järeldada Ameerika filmiakadeemia liikmete otsustest, kes andsid meie aja järgi ööl vastu esmaspäeva Alfonso Cuarónile filmi «Roma» eest kolm Oscarit: parima režissööritöö, parima operaatoritöö ja lõpuks parima võõrkeelse filmi eest. Klassikalist filmisõpra valdavad sel puhul kahetised tunded, sest «Roma» on Netflixi toodang.

«Roma» viib vaataja 1970. aastate alguse Mexico Citysse ning vaatleb ühe keskklassi perekonna hävingu lugu majateenija (Yalitza Aparicio) silme läbi. Taustal kostavad lasud ja rahutusteks kasvavad demonstratsioonid hakkavad noore kodusõja mõõtmeid omandama. Eesti vaatajal on kasulik enne filmi kallale asumist kas või Wikipedia tasemel Mehhiko 1970. aastate kiirkursus läbi teha, et tegelaste ja sündmuste tausta paremini mõista. Film põhineb Cuaróni enda lapsepõlvemälestustel. Filmi pealkiri tuleb Mexico City Colonia Roma nimelisest rajoonist, kus tegevus toimub, ning Tepeji tänava maja number 22 on juba kujunenud filmifännide palverännukohaks. Cuaróni enda lapsepõlvekodu, mis oli majas nr 21, asub kohe üle tänava.

Cuarón on oma kuldkujukesed kuhjaga ära teeninud, «Roma» ongi üleni võrratu film. Mis saab veel toredam olla, kui finantsiliselt edukas videolevifirma suunab teenitud miljonid (isegi enam veel, eelmisel aastal oli Netflixi kasum üle miljardi dollari) väärtfilmide tootmisesse. Sel aastal pidi levihiiglane oma toodangusse, nii filmidesse kui ka telesarjadesse, investeerima 18 miljardit dollarit. Mida rohkem on andekatel inimestel võimalik filme teha, seda parem kõigile filmisõpradele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles