Talvejazzil põnev kontsert

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Sooäär ja Aleksei Kruglov
Jaak Sooäär ja Aleksei Kruglov Foto: Heiti Kruusmaa

Talvejazz kostitab veebruari viimasel päeval Kumus kontserdiga Pjotr Tšaikovski muusikast, esitajaiks Jaak Sooäär, Aleksei Kruglov, Mihkel Mälgand ja Tanel Ruben.

Aleksei Kruglov-Jaak Sooäär Kvartett on vene klassikat varemgi salvestanud ja esitanud, viimatisel albumil kõlab Modest Mussorgski, Rimski-Korsakovi, Aleksander Borodini ja Mili Balakirevi muusika. Nüüd tegi plaadifirma ArtBeat kvartetile pakkumise salvestada album suure romantiku ja vene populaarseima klassiku Pjotr Tšaikovski muusikast. Mida kavva valida, jäi muusikute otsustada. Ja esimene versioon plaadikavast on valmis esituseks.  

Kontserdil Kumus võib kuulda teemasid Tšaikovski 5. sümfooniast, mis kuulub helilooja populaarsemate hulka, samuti helilooja 1. klaverikontserdist. Veel võib kuulda teemasid populaarsest klaveripalade tsüklist «Aastaajad».

Jaak Sooäär on klassikute loomingu arranžeeringuid teinud ja mänginud juba aastaid nii Mustonen Art-Quartet'is kui ka trios koos Raul Vaigla ja Tanel Rubeniga või Tormis kvartetis koos Paul Danieli, Kadri Voorandi ja Liisi Koiksoniga. Sooäär on seda meelt, et iga kord ei peagi oma originaalloomingut esitama, sest maailma muusika varasalv on nii rikkalik: klassikatöötlused on tänagi muusikapildis omal kohal ja pakuvad kuulajaile nii äratundmisrõõmu kui värskeid emotsioone ja tegijaile uusi väljakutseid.

Kvartett Jaak Sooäär - Aleksei Kruglov - Mihkel Mälgand - Tanel Ruben on tegutsenud 2010. aasta aprillist. Neliku esimese albumi «Karate» andis välja Briti mainekas plaadifirma Leo Records. Teise albumi «Sea Colours» andis 2012. aastal välja vene plaadifirma SoLyd Records ja kolmanda «The Mighty Five», mis koosneb Võimsa Rühma heliloojate teostest, firma Art Beat. Aasta lõpupoole on oodata neljandat albumit Tšaikovski muusikaga. 

Kvartett on korduvalt esinenud Venemaal, USAs, Hiinas, Prantsusmaal, Eestis ja Soomes ning rõõmustanud paljude jazzifestivalide, sealhulgas Jazzkaare kuulajaid.

Saksofonist Aleksei Kruglov on üks tuntumaid Moskva jazzmuusikuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles