Need teatritööd hinnati parimateks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasta lavastuse nominatsioon. Karl Laumets «Kalevipoeja» Vanemuise teatris. Fotol Kalevipoeg (vasakult, Karl Laumets) kohtub Soome tuuslariga (Karol Kuntsel). Ülal jutustaja rollis Anu Lamp. 
Aasta lavastuse nominatsioon. Karl Laumets «Kalevipoeja» Vanemuise teatris. Fotol Kalevipoeg (vasakult, Karl Laumets) kohtub Soome tuuslariga (Karol Kuntsel). Ülal jutustaja rollis Anu Lamp. Foto: Gabriela Liivamägi/Vanemuine

2018. aasta sõnalavustusauhindadežürii esimees Jaak Allik ütleb, et sõnalavastuste žürii vaatluse all oli 124 möödunud aastal esietendunud draamalavastust. «Võrreldes 2017. aastaga, mille kaks-kolm lavastust («BB ilmub öösel», «Ivanov», «Praegu pole aega armastamiseks») võiksid pretendeerida sajandi saja lavastuse hulka kuulumisele, oli tase sel aastal tunduvalt ühtlasem,» kommenteerib Jaak Allik.

«Loomulikult tegi see žürii töö raskemaks ning otsused langetati vaidluste ning korduvate ümberhääletuste tulemusena. Just taseme ühtluse tõttu võinuks väljavalitud viisikud žürii teistsuguse koosseisu puhul olla hoopiski teistsugused, sest tihti otsustas tulemuse vaid ühehäälne enamus. Mistõttu ennustust, kes väljavalituist laureaatideks osutuvad, on praegu üsna ilmvõimatu teha.

Kui tihti on räägitud, et auhinnajagamistel domineerivad väike- ja projektiteatrid, siis seekord tegid suured teatrid – Eesti Draamateater, Vanemuine, Tallinna Linnateater ja rõõmustavalt ka Vene Teater – üsna puhta töö. 28 lavastusest, kust leiti midagi nomineerimisväärset, kuuluvad 17 nende teatrite repertuaari. 24st nominatsiooni pälvinud näitlejast/lavastajast kuulub nende teatrite koosseisu koguni 20, kuigi nii mõnigi kord ka tööde eest väljaspool oma koduteatrit, ja vabakutselisi on vaid kaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles