Jüri Naela eestvedamisel saab Eestis erilist teatriõpet

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Nael tunnistab, et uut õppeprogrammi käivitades oli tal ka pisut omakasu mängus. «Ma ei jaksa enam ise mööda maailma sõita, et erinevates õpitubades osaleda. Las nüüd kõik need ägedad ja inspireerivad inimesed tulevad hoopis ise koju kätte!»  FOTO:  Stanislav Moshkov
Jüri Nael tunnistab, et uut õppeprogrammi käivitades oli tal ka pisut omakasu mängus. «Ma ei jaksa enam ise mööda maailma sõita, et erinevates õpitubades osaleda. Las nüüd kõik need ägedad ja inspireerivad inimesed tulevad hoopis ise koju kätte!» FOTO: Stanislav Moshkov Foto: Stanislav Moshkov

Jüri Naela eestvedamisel alustab Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias eriline magistriõppeproramm – Contemporary Physical Performance Making, mis toob Eestisse õpetama maailmatasemel etenduskunstnikud.

Nael tunnistab, et idee selliseks õppeprogrammiks tekkis paar aastat tagasi, kui ta vedas lavakunstikoolis magistri­õppekava füüsilise teatri suunal ja juba selle õppekava raames käis Eestis terve rida fantastilisi füüsilise teatri tegijaid üle maailma õpetamas.

«See kogemus andis innustust ja julgustust rahvusvahelise magistrantuuri loomiseks,» tunnistab koreograaf ja Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia lavakunstikooli professor Jüri Nael, kes 2010. aastast on õppejõuna töötanud ka Inglise Kuninglikus Draamakunstiakadeemias.

«Muusikaharidus on EMTAs juba aastaid olnud rahvusvaheline, miks siis mitte ka teatri ja kaasaegsete etenduskunstide haridus rahvusvaheliseks muuta. Eks see oli parajalt utoopiline idee, sest tahtsin, et õppetööd viiksid väga suures mahus läbi rahvusvaheliselt tunnustatud tipptegijad üle maailma. Õnneks suutsin ma ka teisi asjaosalisi nakatada entusiasmiga sellise õppekava vajalikkusest ja võimalikkusest ning nii see esialgselt utoopiline idee ka realiseerus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles