Selgeltnägijate tuleproov Ameerika moodi

Janar Ala
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Foster Wallace
David Foster Wallace Foto: Suzy Allman

Nimetada David Foster Wallace’it kurioosumiks poleks väga vale. Üks suurimaid kurioosumeid 21. sajandi ameerika ja miks mitte ka maailma kirjanduselus. Nüüd võib teda nimetada ka igas mõttes tunnustatud, angažeeritud ja ilmselt ka mingisuguse akadeemilise sunniaparaadi teenistusse lülitatud kurioosumiks.

Tema peateos „Infinite Jest“ („Piiritu naljameel“, 1996) on rohkem kui tuhandeleheküljeline romaan, mida praeguseks on müüdud üle miljoni eksemplari. Lugejaid on sellel olnud ilmselt oluliselt vähem. Ega teda kerge lugeda ei ole, või on küsimus lausa selles, kas üldse võimalik. Kas ikka on päris õige teha ühe raamatu läbilugemisest vaata et iseend defineeriv elutöö?

Seda peetakse üheks ameerika postmodernismi või siis juba post-postmodernismi üheks peateoseks. Žanriliselt on see liigitatud muu hulgas ka süsteemiromaanide, entsüklopeedilise romaani ja hüsteerilise realismi kategooriasse – Pynchoni ja DeLillo järglaseks, kellena Wallace end ka ise positsioneeris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles