Neuroloogiline mitmekesisus ja selle tulevik

Amar Annus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarel Veskis, «Autismi olemus: neuroloogilise mitmekesisuse kaitseks».
Kaarel Veskis, «Autismi olemus: neuroloogilise mitmekesisuse kaitseks». Foto: Raamat

Möödunud aastal ilmus esimene eesti keeles kirjutatud raamat neuroloogilise mitmekesisuse kohta. Kõik eestlased on kuulnud sotsiaalsete kampaaniate hüüdlauset „Erinevus rikastab!“, mis küll enamasti käib homoseksuaalsete inimeste õiguste kohta. Selles raamatus kõne all olev erinevus on neuroloogilist laadi ehk mõtlemisega seotud.

See, et inimesed tavatsevad mõtelda ja käituda väga erinevalt, on üsna igapäevane kogemus. Erinevus on sagedasti konfliktide allikas, sest mõtteviiside lahknevus tekitab riidu. Nagu teame aruteludest homoseksuaalsuse kohta, leidub ühiskonnas väga vastakaid hoiakuid uute ideede suhtes, ja tulised debatid hakkavad lahkama ka neuroloogilise mitmekesisuse arusaama.

Geneetilised skoorid

Neuroloogilise mitmekesisuse idee kasvas välja autismiga seotud mõttekodadest, kuid sama arusaama saab laiemalt rakendada mõtlemise erinevuste kõikidele vormidele. Neuroloogiline mitmekesisus on revolutsiooniline arusaam, mis on otseselt seotud teaduse edusammudega viimastel aastakümnetel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles