Hiina moderniseerimine käib Kumu filmis buldooseriga (1)

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Viimased päevad Shibatis».
«Viimased päevad Shibatis». Foto: Kaader filmist

Hiina moderniseerimist on harva kujutatud nõnda sugestiivselt, nagu teeb seda kolmapäeval, 13. märtsil kell 18 Kumu kultuuriteemaliste dokumentaalfilmide sarjas ekraanile jõudev «Viimased päevad Shibatis». Kumu auditooriumis aset leidva seansi juhatab sisse Hiina-ekspert Leslie Leino.

Prantslase Hendrick Dusollier´ film toob ekraanile Hiina hiigellinna Chongqingi ajaloolise osa Shibati viimased hingetõmbed enne lammutamist. Selle elanikud peavad jätma oma kodud ja kolima ümber magalarajoonide karpmajadesse – keskkonda, mis on neile üdini võõras ja hirmutav. See on hingekriipiv lugu Hiina urbaniseerumisest ja buldooserlikust moderniseerimisest, mille käigus paisatakse aastasadu toiminud sotsiaalsed sidemed progressi nimel hetkega põrmu. Linateos võitis auhinna maailma mainekaimal, Amsterdami dokumentaalfilmide festivalil.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles