Viljandis esinevad suvel pärimusmuusika ja jutuvestmise maailma tipud Inglismaalt, Ungarist, Hiinast

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi pärimusmuusika festival.
Viljandi pärimusmuusika festival. Foto: Kris Süld

Tänavu 25.–28. juulil Viljandi lossimägedes ja vanalinnas toimuv XXVII Viljandi pärimusmuusika festival avalikustas täna järgmised kümme artisti oma «Hea lugu!» teemalisest programmist. Nende hulgas on Sam Lee Inglismaalt, Ungari tantsumajade legend ning jutuvestja András Berecz, Choor Mongooliast, Trip Šotimaalt ja ka tuntud, armastatud ja tunnustatud Eesti artistid.

«Mul on siiralt hea meel, et meil on taas õnnestunud juuli lõpuks Viljandisse kutsuda niivõrd erilisi ja suurepäraseid muusikuid ja jutuvestjaid,» juhatab seekordsed avalikustatavad artistid sisse festivali pealik Ando Kiviberg. «Iga pärimusliku loo või laulu taga on peidus põnev sündmus või kogemus ja festivalisõpradel on imeline võimalus nendega tuttavaks saada.»

Noorema põlvkonna muusikut ja pärimusmuusika kogujat Sam Leed on nimetatud hetkel Suurbritannia kõige innovatiivsemaks folklauljaks. "Ta on muusik, keda ootavad esinema maailma tuntuimad pärimus- ja maailmamuusikafestivalid ning kiidavad nimekaimad muusikaväljanded. Seda enam võime rahul olla, et oleme saanud Sam Leelt nõusoleku Viljandisse esinema tulla," sõnab festivali programmipealik Tarmo Noormaa. Laiem publik tunneb Lee häält filmi «Kuningas Arthur: mõõga legend» tunnuslaulust.

Kuidas tuua vaevatud kaasinimeste hingedesse rõõmu? András Bereczi jaoks peitub vastus muusikas ning jutuvestmises. «Viljandi pärimusmuusika festival kirjutab sellele mõttele igati alla ning see on ka põhjus, miks Berecz sobib ideaalselt «Hea loo!» teemalisse programmi,» ütleb Tarmo Noormaa. «Bereczit tasub kuulama tulla, sest ta valdab meisterlikult ungari arhailist ja võimsat jutuvestmis- ja laulmisstiili.»

Pekingis tegutsev ansambel Choor toob festivalile Mongoolia rohumaadelt pärit muusikalise maailmatunnetuse, sidudes arhailist pärandit uue põlvkonna muusikaga. Traditsioonilisi meloodiaid kõigilt keldi aladelt põimib omaloominguga Glasgow ansambel Trip, saades tulemuseks iseloomuliku jõulise ja lennuka saundi. Ansambel tegutseb ka Glasgow uute noorte pärimusmuusikute liikumise eesotsas.

Mitmed väljakuulutatud eesti artistidest on pärjatud muusikaauhindadega või siis osalenud edukalt olulistel Eesti muusikavõistlustel. «Näiteks esineb festivalil Duo Ruut, kes võitis 2018. aastal Noorte Pärimusbändide konkursi, pääses sealt edasi Noortebänd 2018 võistlusele ning võitis ka selle,» räägib Tarmo Noormaa. Cätlin Mägi ja Jaan Pehk tõid palaga «Parmumäng» pärimusmuusika vaibe «Eesti laulu» võistlusele. Puuluup noppis möödunud aastal enim Etnokulpe ja etno/folk albumi võidu Eesti Muusikaauhindade jagamisel. Lisaks neile näeb suvisel festivalil esinemas oma tuntud headuses artiste: Ro:Toro, Nikns Suns ja Silver Sepp.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles