Lätis saab näha Eesti kunsti

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kunstnike tööd Riias, näitusel «Ekspressiivne!» Näitusevaade. Pildil August Künnapu ja Andro Kööbi tööd.
Eesti kunstnike tööd Riias, näitusel «Ekspressiivne!» Näitusevaade. Pildil August Künnapu ja Andro Kööbi tööd. Foto: Tiiu Rebane

8. märtsil avati Riia Kunstnike Liidu LMS galeriis Eesti Maalikunstnike Liidu valiknäitus «EKSPRESSIIVNE! Lokaalsest kõnepruugist globaalsel ajastul.»

Näitus annab läbilõike Eesti eri põlvkondade maalikunstnike loomingust, püstitades hüpoteetilise platvormi – kas neljateistkümne nimme eriilmelistena valitud autori loomingu ühisjooned võiksid Eestist väljaspool eksponeerituna formuleerida siiski teatud ühise platvormi?

Nii nagu Balti vabariikide maalikunst tervikuna eristus üpriski reljeefselt nõukogude kunstikatla kontekstis ülejäänust (just parema informeerituse tõttu maailmas toimuvast), eristusime me  tuntavalt ekspressiivsemast Leedu kunstist, eristusime kõrgesteetilist lõpetatust viljelevatest Läti maalijatest.

Nüüd, kus raudne eesriie on langenud, globaalsete kunstitrendide järgimine mitte ainult kunstnike, vaid ka publiku poole pealt iseenesestmõistetavaks saanud, tundub, et eesti maalijate balti vaatenurgast keemiliseks nimetatud koloriit on teatud ulatuses säilinud, maalitehnilised väljendusvahendid aga tunduvalt ekspressiivsemaks ja universaalselt mõistetavamaks muutunud. Pastoosne maalimaneer ja abstraktselt ekspressiivne lõpetamatus on saanud eesti maalija kõnepruugiks ja kunstiliseks praktikaks.

Näituse tuumiku moodustavad  aktiivse näitusetegevusega maalijad, kellest  igaühe kujundite areaal ja teemadering on Eesti kunstivälja kontekstis piisavalt reljeefne, et kaubamärgina eristuda. Ometi pole osalejad aga oma olemuselt mingid konservaatorid, pigem igavesed muutujad ja teisenejad. 

Eesti üle-institutsionaliseerunud ja ülekureeritud kunstielu kontekstis on näitusel «Ekspressiivne!» esinevate maalikunstnike, nagu Rait Rosina, Alvar Reisneri, aga ka Alo Valge (viimane neist on oma maalialases tegevuses pigem hüperrealismi kaldunud) performance-i laadsed aktsioonid märgiks üha kumuleeruvast ekspressiivsest energiast ja nö loomingulisest rahuldamatusest.

«Ekspressiivne!» on selles kontekstis pigem käimalükkaja ja tagant-torkija. 20-saj voolujoonelise stiili-terminoloogiaga pole nii ehk teisiti midagi peale hakata, ühest küljest kehtivad nad kõik omnipresentselt ja teisalt ei kehti enam üldse. Riia näitusel esinejate jaoks on maalikunst ammu omaks võetud, fundamentaalne kunstimeedium, mille aktuaalsuses üksi esinejatest aga ei kõhkle.

Suureformaadilist nüüdismaali esitlev Eesti maalikunsti ekspositsioon on koostatud Pärnu uue Kunsti Muuseumis viimaste aastate eesti maalikunsti aastanäituste väljapanekute põhjal. Esinevad:

Vano Allsalu, Jaan Elken, Uno Roosvalt, Veiko Klemmer, Tiiu Rebane, Andro Kööp, Alvar Reisner, Mari Roosvalt, August Künnapu, Saskia Järve, Tiina Tammetalu, Rait Rosin, Alo Valge ja  Karl-Kristjan Nagel.

Töörühm: Jaan Elken (tekst, kujundus), Tiiu Rebane, Mari Roosvalt.

Toimumisaeg: 8. märts - 8. aprill 2019

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles