Saja-aastane toolilugu

Krista Piirimäe
, kunstiajaloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maile Grünberg, «Stak».
Maile Grünberg, «Stak». Foto: Sille Annuk

Esimesed muljed ERMi toolinäitusel on «ahaa»-laadsed. Neid kolme vertikaalse pulgaga toole on mu mehe sünnikodus Linnusaares mitu tükki! Seda kaarja seljatoega valget tugitooli olen ka kusagil näinud... Sildi pealt loen, et see on niinimetatud Saaremaa kuurorditool. Järgmises saalis tuleb huulile muie: jumal hoidku, kuidas ma seda kohe ära ei tundnud! See on ju ülikooli aula tool, kus olen tuhandeid kordi istunud. Sildil Leila Pärtelpoeg.

Kunstiajaloolane Krista Piirimäe kirjutab toolide-teemalise näituse kohta: «Näitusesse süvenedes nägin, et väljapaneku pedagoogiline külg on nii hästi läbi mõeldud, et näitusel saab ka targaks. Ülesehituse selgrooks on kümnendid, millele on antud üldiseloomustus. Toolide põhjalikud kirjeldused asuvad poodiumi allääres ja on hästi valgustatud. Ajalukku aitavad sisse elada vanad fotod interjööridest nendesamade toolide ja muu mööbliga. Need jooksevad suurtel ekraanidel.

Esimest korda olen näitusel, kus eesti kunst on asetatud rahvusvahelisele taustale. Seina peal on ka daatumid tähtsamatest tarbekunstialastest sündmustest Euroopas (ka Eestis) ning lisatud kontuurjoonised teedrajavatest istmetest.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles