Mari Kalkuni laul «Läbi katsa kalamere» sai videoks

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mari Kalkun videos «Läbi katsa kalamere»,
Mari Kalkun videos «Läbi katsa kalamere», Foto: Kaader videost

Fotograaf Kaupo Kikkas tegi video Mari Kalkuni autobiograafilise taustaga loole «Läbi katsa kalamere». Video ise allpool.

«Läbi katsa kalamere» (eesti k. läbi kaheksa kalamere) jutustab elus olulistest äratundmishetkedest ja pöördepunktidest. «Sageli tuleb maailmas ringi rännates teha pikad tiirud mõistmaks, et see, mida otsid, ootab sind seal, kust oma teekonda alustasid,» avas loo tausta Mari Kalkun, kes armastab ühendada omaloomingut pärimusega. Nii on ka selle võrukeelse laulu lõppu põimitud regilaul kui mõistukõne, mis ärgitab kuulajat tunnetama oma juuri. «Mina tajun regilaulu kui iidset luulevormi, kuhu on peidetud vastused paljudele olulistele küsimustele. Kuigi aeg on muutunud, on inimese põhiolemus ja mured-rõõmud jäänud ikkagi suuresti samaks.»

Video režissööri, fotograaf Kaupo Kikkase kohta lausub Mari Kalkun nõnda: «Olen tema ande suur austaja ja mind liigutas hingepõhjani Kaupo osalusel sündinud žanriülene teos «Saja lugu», kus ka ise kaasa lõin. Sealt sündis idee koostööks. Tunnen, et minu ja Kaupo loomingut ühendab püüd igavikuliste teemade poole, seega peaks meie looming üksteist täiendama.»

«Läbi katsa kalamere» on pala Mari Kalkuni kolmandalt sooloplaadilt «Ilmamõtsan» (2017). Album anti lisaks Eestile välja ka Saksamaal, Jaapanis ja Suurbritannias. Briti ajaleht The Guardian valis selle 2018. aasta kümne parima maailmamuusika albumi sekka.

Albumi pealkiri, mis eesti keeli tähendab maailma või ilmalaant, on olnud justkui omamoodi ettekuulutuseks, viies muusiku lisaks kodupublikule esinema Saksamaale, Inglismaale, Jaapanisse, Šotimaale, Soome, Rootsi, Islandile, Belgiasse ja Luksemburgi.

Eestis näeb Mari Kalkunit Tallinn Music Weekil 30. märtsil kell 23 Vabal Laval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles