Ideaalne must Okapi galeriis

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto näituselt "Ideal Black"
Foto näituselt "Ideal Black" Foto: Zura Arabidze

Okapi galerii uus hooaeg avatakse 28.märtsil fotonäitusega «Ideal Black». Näitus on osa Tallinn Music Weeki ja Tallinna neljapäeva galeriiõhtu programmist.

Projekt «Ideal Black» koondab kolme erineva Gruusia päritolu kunstniku, Zura Arabidze, Shalva Khakahanašvili ja Temuri Hvingija töid. Kolme kunstniku ühisjooneks on päritoluriik Gruusia. Nende loominguline karjäär on kulgenud eri radu pidi, sõltuvalt viibitud keskkonnast. Sellegipoolest on nende töödes visuaalseid ja sisulisi sarnasusi. «Ideal Black» kajastab puhtust, sügavust, minimalismi ja selle intensiivsust, julgust katsetada erinevaid materjale ja miksida meediat oma loomingus. Kunstnike teostes võib leida sarnasust teostuses ja ideedes, mis on olnud antud projekti üks peamine argument.

Näituse üheks ülesandeks on tuua esile Eestis elavate rahvusvähemus esindajate kunsti. Lisaks eksponeeritakse samast rahvusest ja mujal elavate kunstnike loomingut. Statistikaameti järgi elab Eestis püsivalt vähemalt 180 erineva rahvuse esindajat, 142 sellest moodustavad väikesearvulised rahvusgrupid. Nende andmete järgi elab gaguuse elab Eestis tervelt 36, näiteks taatlasi elab Eestis 75. Tekib palju küsimusi: kus on saanud nende hääl kõlada? Kuidas on nad suutnud assimileeruda? Hetkel on Eesti ühiskonnas pinged immigratsiooni teemadel. Ometigi pole juba siin kümneid aastaid elanud perekondade elukäik kohalike seas väga suurt huvi ja dialoogi tekitanud.

Antud näituse projekti on võimalik vaadelda ka kui pikaajalist antropoloogilist uurimistööd.

Esitlusele tuleb foto ja video teoseid kunstnikelt, kes antud hetkel elavad Prantsusmaal, Gruusias ja Eestis. Pärast Tallinnat rändab näitus Kutaisi ja Pariisi. «Ideal Black» avatakse 28. märtsil kell 18:30-21:00, näitust saab külastada OKAPI galeriis 28.03. - 26.04.2019.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles