Uuslavastus uurib ohvripositsiooni

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"PerformanceSTLis" Sõltumatu Tantsu Laval
"PerformanceSTLis" Sõltumatu Tantsu Laval Foto: Lee Kelomees

28. märtsil esietenduvasse koostöölavastusse «Performance STL-is» Sõltumatu Tantsu Laval on lavastajad Ruslan ja Artjom kutsunud osalema Viljandi Kultuuriakadeemia tantsuteooria õppejõu Kai Valtna ning tantsukunsti õppejõu Raido Mägi, kelle kõrvale on dialoogipartneriks kaasatud nende tudeng, tantsukunsti üliõpilane Anumai Raska ning lavastuse tiimis on ka valguskunstnik Oliver Kulpsoo.

Lavastus võtab temaatiliselt vaatluse alla ohvri kontseptsiooni, projitseerides selle etendajate ja publiku peale, tuues samaaegselt paralleele ajalooliste tõlgendustega vabadusest ja iseseisvusest. Erinevastest rahvustest kooslus läheneb lavastuse loomisele kriitilis-analüüsivalt ehk küsitledes kõike selle ümber toimuvat, näiteks «mida üks lavastuse pealkiri peaks edastama või milliseid ootusi tekitama?», «mis on meedia roll lavastuse tähendusprotsessidel?», «millised on lavastuse loomise alused?» ja «kas kogu aeg peab midagi tõestama?».

Kai Valtna: «Performance'is ei looda fiktiivseid maailmu. Oluline on kohalolu ja vahetu suhtlus publikuga. Meie performance'is teeb kaasa rahvusvaheline seltskond, üks juut, üks venelane ja neli eestlast – nagu anekdoodis. Sellise rahvusvahelise pundi jaoks läheb situatsioon ju väljaspool saali aina huvitavamaks. Kas pole? Me kõik oleme ohvrid. Ohvriks olemine on seisund maailma jaoks end kehtestada. Meie eesmärk on läbi valgustada erinevaid strereotüüpe, näidata erinevaid patroneerivaid suhteid, nii rahvuseid puudutavaid kui ka näiteks tudeng–õppejõud suhet või etendaja-lavastaja suhet.»

Ruslan Stepanov on eesti koreograaf, kes on tantsija ja koreograafina töötanud Vanemuise balletitrupis, elanud ja töötanud Saksamaal Görlitzis ja Berliinis. Artjom Astrov on tuntud teatrimaastikul eelkõige helikujundajana. Ta loob ka eksperimentaalset räpp-muusikat Benzokai nime all ning on plaadifirma Serious Serious üks asutajatest.

«Performance STL-is» esietendus on 28. märtsil 2019, järgmised etendused 18. ja 19. aprillil ning 9. ja 10. mail kell 19:00 Sõltumatu Tantsu Laval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles