Neljapäeval saab Vaal Galeriis näha stseeni Yasmina Reza näidendist

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Escape room nr. 1» Näitusevaade.
«Escape room nr. 1» Näitusevaade. Foto: Maarit Murka

Sel neljapäeval, 27. märtsil, tuleb Maarit Murka näitusel «Escape room nr. 1» esitusele stseen Yasmina Reza näidendist «Kunst», mis astub Murka installatsiooni sisse ja sealt välja, muutes argisuse kunstlikuks ja ebamaiseks.

Dünaamilise installatsiooni kannavad ette Markus Truup ja Joosep Uus.

Näitus «Escape room nr. 1» ise on jääb avatuks 6 aprillini. Tohutu kiirusega linnastumine on tinginud eluslooduse taandumise. Maastik, mis peaks korvama ja asendama elusloodust, on selle halenaljakas vari. Inimese sekkumise tagajärjel muutuvad iseenesestmõistetavad elemendid absurdiks.

Nagu on muutunud meelelahutuseks vangistus-, sõja- ja mõrvamängud, nii pakub kunstnik kogemusruumi elamust tehislikus looduskeskkonnas. Tegeledes ruumi ja keskkonnaga, muudab kunstnik näitusepinna tajude ja meelte mänguks. 

Vaal Galerii rõdutasandil eksponeeritakse mitmemõõtmelistel raamidel võimas maal-installatsioon. Ühest vaatenurgast koondavad «nurgamaalid» abstraheeritud tehislooduse värvitoonide üleminekuid visuaalina. Teise nurga alt koondub reaalsust kujutav terviklik looduskujutis.

Alumisel korrusel vaatab kunstnik otsa iseendale ning mängib läbi aastate jooksul metsast välja veetud jõulukuuskede paraadi. Nüüdseks okkad maha visanud raagus kuused, galerii põrandal kivistunud kummikud ning vihjed punasele raamatule viitavad kõik harjumuspärastele, kuid meie planeeti hävitavatele tegevustele.

Maarit Murka (s. 1981) on peamiselt tuntud meisterlike maali- ning graafikateoste poolest, mis tihti kasutavad modellina kunstnikku ennast. Lisaks on Murka tegelenud ka installatsiooni, fotograafia, video, graafika jpm. Ta on omandanud maali erialal bakalaureusekraadi Eesti Kunstiakadeemias ning magistrikraadi Helsingi Kuvataideakademias ning on lisaks ka Tallinna Ülikooli Balti filmi, meedia, kunstide ja kommunikatsiooni instituudi (BFM) stsenaristi eriala magistrant.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles