Akadeemilises Raamatukogus avatakse Lennart Meri teoste näitus

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Akadeemilises Raamatukogus avatakse Lennart Meri teoste näitus.
Akadeemilises Raamatukogus avatakse Lennart Meri teoste näitus. Foto: TLÜ akadeemiline raamatukogu

Reedel, 29. märtsil kell 13.30 avatakse TLÜ Akadeemilise Raamatukogu trepigaleriis näitus «Lennart Meri 90. Temalt ja temast», mis tähistab kirjaniku, tõlkija, filmitegija, poliitiku, diplomaadi ja riigitegelase, taasiseseisvunud Eesti Vabariigi esimese presidendi (1992–2001) ning raamatukogu legendaarse lugeja Lennart Mere (1929–2006) 90. sünniaastapäeva. Väljas on Mere kõikide reisi- ja kõnederaamatute esmatrükid ja tõlked teistesse keeltesse, samuti raamatuid Mere kohta. Näitus jääb avatuks kuni 29. aprillini.

Sel aastal möödub 60 aastat Mere esimese raamatu «Kobrade ja karakurtide jälgedes» ilmumisest. Ajaloolase haridusega Meri tegi endale kirjanikuna esmalt nime populaarteaduslikku teavet ja ilukirjanduslikku stiili vahedalt põimiva reisikirjanikuna, tutvustades eesti lugeja jaoks eksootilise Kesk-Aasia, Kamtšatka ja Siberi loodust ja rahvaid. Kuid tugevalt vormis ja mõjutas Lennart Meri eestlase enesepilti ning elektriseeris akadeemilist ajaloolaste seltskonda folkloori ja fantaasiat põnevalt ühendava teosega «Hõbevalge » (1976) ning selle järjega «Hõbevalgem» (1984).

Eesti riigipeade hulgas paistab Lennart Meri kirjasõna ja retoorikakunsti valdajana välja oma erakordse eruditsiooni ja espriiga, ta on vaimuaristokraat par excellence. Selle igaveseks mälestuseks on tema kõnekogumikud (1996, 2001, 2007), mille valimikke on avaldatud ka soome, saksa, ungari, inglise ja läti keeles. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles