Tallinnas toimub rahvusvaheline stsenaristikakonverents Stsenarist 2.0

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Agnieszka Kruk Inez.
Agnieszka Kruk Inez. Foto: promo

Eesti Stsenaristide Gild korraldab 10. aprillil stsenaristikakonverentsi Stsenarist 2.0, mille peateema on stsenaristi identiteet ja roll. Üritus on suunatud nii stsenaristidele kui ka neile, kes stsenaristidega koostööd teevad.

Eestis on hetkel stsenariste rohkem kui kunagi varem ja ühtlasi kasvab surve konkureerida välismaise kõrgekvaliteedilise toodanguga. Sellega seoses arutleme, mida stsenaristi amet endast õieti kujutab, mida ühelt elukutseliselt stsenaristilt oodata ning kuidas toimub koostöö teiste erialadega, eriti produtsentide ja režissööridega.

Konverentsil esinevad mitmete välisriikide gildide juhid ja eriala spetsialistid. Konverentsi avakõne peab David Kavanagh (Iiri Kirjanike Gildi juhataja ja Euroopa Stsenaristide Föderatsiooni juhatuse liige). Soome Stsenaristide Gildi juhatuse liikme Dr. Raija Talvio kõne käsitleb uurimustööst lähtudes arusaamu stsenaristi ametist ja stsenaariumist, Eesti Film Instituudi juhataja Edith Sepp teeb kokkuvõtte Eesti stsenaristika hetkeseisust Instituudi vaatepunktist.

Arutelupaneelides võtavad sõna stsenaristid, stsenaariumitoimetajad ja stsenaristide agendid. Rahvusvahelises stsenaristide paneelis osalevad stsenarist, mitme telesarja autor ja Islandi Näitekirjanike ja Stsenaristide Gildi esinaine Margrét Örnólfsdóttir, stsenarist ja Soome Näitekirjanike ja Stsenaristide Liidu esimees Sami Keski-Vähälä, tšehhi auhinnatud telesarja "Õiglus" stsenarist Tomáš Bombík ning rootsi stsenarist ja koolitaja Soni Jörgensen.

Konsultantide paneelis arutletakse stsenaariumi toimetaja ameti ja selle üle, milline mõju on konsultandi tööl stsenaariumile ja stsenaristile kui autorile. Paneelis osalevad stsenarist ja toimetaja Tarja Kylmä Soomest, stsenarist ja toimetaja Agnieszka Kruk Inez Poolast ning konsultant ja koolitaja Karol Griffiths Suurbritanniast, kes on oma enam kui 20 aastat väldanud karjääri jooksul teinud koostööd mitmete nimekate filmitegijatega, teiste hulgas vendade Coenite, Steven Spielbergi ja Seth MacFarlane'iga.

Stsenaristide agentide paneelis osalevad Cynthia Okoye Suurbritanniast, Anna Kurkina ja Asja Peisakovitš Venemaalt ning eestivene stsenarist Julia Idlis.

Päeva lõpetab eesti stsenaristidest koosnev arutelupaneel, kus osalevad Lauri Lippmaa, Andris Feldmanis, Livia Ulman ja Laura Raud. Paneelis käsitletakse päeva jooksul tõstatatud teemasid ja Eesti stsenaristika hetkeseisu kohalike kirjutajate vaatepunktist.

 Eesti Stsenaristide Gild loodi augustis 2018.a eesmärgiga edendada professionaalset stsenaristikat Eestis. Gildi liikmete hulgas on stsenariste, koolitajaid, toimetajaid ja videomängude kirjutajaid.

Konverentsi toetavad Euroopa Regionaalarengu Fond projekti Creative Gate raames, Loov Euroopa MEDIA Desk Eesti, Eesti Filmi Insituut ja Eesti Kultuurkapital.

Konverentsi kava ja registreerumisinfo:

http://konverents2019.stsenaristid.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles