KUMUs avatakse Vene avangardismi ja konstruktivismi klassiku näitus

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gustav Klucis. Sotsialistliku ehitustöö rindel. Plakati kujundus. 1927–1928. Läti Rahvuslik Kunstimuuseum.
Gustav Klucis. Sotsialistliku ehitustöö rindel. Plakati kujundus. 1927–1928. Läti Rahvuslik Kunstimuuseum. Foto: Repro

12. aprillil avatakse Eesti Kunstimuuseumis Vene avangardismi ja konstruktivismi ühe tuntuima kunstniku Gustav Klucise (1895–1938) näitus, mis jääb avatuks kuni 25. augustini. Näituse kuraator on Iveta Derkusova (Läti Rahvuslik Kunstimuuseum).

See on Gustav Klucise esimene isikunäitus Eestis, mis kajastab tema loomingulist arengut, töövõtteid ning teoreetilisi seisukohti. Lätis sündinud Klucis sattus Venemaale 1915. aastal tsaariarmee koosseisus ning otsustas Läti küttide liikmena pärast Oktoobrirevolutsiooni sinna jäädagi. Kodumaale ei naasnud ta enam kunagi ning tema Läti päritolu on siiani üsna vähetuntud fakt. Klucis õppis aastatel 1918–1921 mõjukas kunstikoolis VHUTEMAS Kazimir Malevichi ning Antoine Pevsneri juhendamisel ning arendas varakult välja eksperimenteeriva ning tehniliselt visionäärse käekirja.

Et konstruktivistlik kunst pidi töötama ühiskonna hüvanguks ning ka Klucisele oli sotsialismi ülesehitus oluline, otsustas ta pühendada oma elu Nõukogude Liidu teenimisele loomingu kaudu. Teda võib pidada fotomontaaži pioneeriks, samuti on suur tema mõju kaasaegsele graafilisele disainile: Klucis taipas varakult massikommunikatsiooni põhimõtteid ning mehhanisme, arendades välja visuaalselt mõjuva agitpropi.

Klucis nägi kaasaegset tehnoloogiat võimalusena sünteesida erinevaid kunstivorme ning lõhkuda ranged piirid visuaalkultuuri, disaini ja arhitektuuri vahel. Pea kahekümne loominguliselt aktiivse aasta jooksul läbis Klucise looming totalitaarsele režiimile omased manipulatiivsed etapid: esmalt sai ta nautida illusoorsest loomevabadust uue riigi ülesehitamise käigus. Ametlikule tunnustusele järgnes avangardismi allasurumine riigis ning hoolimata võimujaatavast tegevusest elukaotamine 1938. aasta Stalini puhastuslaines.

Näitusel eksponeeritakse töid alates varastest konstruktivistlikest eksperimentidest elu lõpuni. Muuhulgas tulevad eksponeerimisele 1919. aasta „Dünaamiline linn“, Spartakiaadi-seeria, kuulsad poliitplakatid ning ainulaadne, Klucise autorijooniste põhjal rekonstrueeritud kolmemõõtmeline objekt.

11.04. kell 16.00 Kuraatoriekskursioon inglise keeles

13.04. kell 14.00 Kuraatoriekskursioon vene keeles

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles