Kanepiuimas sünnib halb luule

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Matthew McConaughey kehastatud Moondog filmis «Rannaparm» on nagu Charles Bukowski läbi roosade prillide.
Matthew McConaughey kehastatud Moondog filmis «Rannaparm» on nagu Charles Bukowski läbi roosade prillide. Foto: Kaader filmist

Harmony Korine’i uus film viib vaataja reisile Florida põhjakihi ja ülirikaste imelisse maailma.

Vene kirjanik Sergei Dovlatov on kuskil öelnud, et kui kohe hommikul viina juua, siis võib terve päeva vabaks võtta. Ma vaatasin Harmony Korine’i filmi «Rannaparm» esimese asjana esmaspäeva hommikul ja see kipub mõjutama kogu töönädalat.

«Rannaparmu» peategelane, keda kehastab Oscari võitja Matthew McConaughey, on terve filmi ajal vahelduva eduga pilves, kivis ja üksluisusest hoidumiseks ka lihtsalt jommis. Kogu see suurejooneline uimastusainete tarvitamine, mille vahele pikitud seksuaalvahekorrad suurerinnaliste piigadega, toimub Floridas Key Westis. Intensiivse seltsielu kõrval jõuab Moondog – nii meest hüütakse – tegeleda ka loominguga. Teda peetakse või vähemalt ta ise peab end tunnustatud poeediks – kui mitte geeniuseks. Luulenäited, mida filmis tema omaloominguna ette kantakse, ei kannata erilist kriitikat. Moondog meenutab natuke teist kuulsat baaripoeeti, Bukowskit, ainult läbi roosade prillide, ilma masenduse ja misantroopiata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles