Sisearhitektuuri tudengid kavandavad Heimtalisse kahe materjali kokkupuutest inspireeritud mõttekoda

Kultuuritoimetus
Copy
Heimtali.
Heimtali. Foto: Elmo Riig / Sakala

11. aprillil kell 18 avatakse Viljandimaal Heimtali muuseumis EKA sisearhitektuuri 1. kursuse magistritudengite tööde näitus, kus tudengid pakuvad välja erinevaid nägemusi sellest, milline võiks olla spetsiaalselt Heimtali jaoks kavandatud mõttekoda. Mõttekoja täpse asukoha – järvevaatega paiga metsade vahel võsa ääres ja künka peal – valis välja tekstiilikunstnik Anu Raud, kes kogu õppeaasta vältel ka tudengeid õigel suunal hoida aitas ning töödele tagasisidet andis. Arhitektide Laura Linsi ja Roland Reemaa juhendatud stuudiokursuse käigus terve õppeaasta vältel küpsenud lahenduste näitus jääb avatuks juuni keskpaigani.

Alates septembrist on äsja Eesti Arhitektide Liidu Noore Arhitekti Preemia pälvinud Laura Linsi ja Roland Reemaa juhendanud EKA sisearhitektuuri 1. kursuse magistrantidele mõeldud stuudiot «Low-tech: kohtumised materjalis», kus õpitakse nägema ja kasutama materjali – olgu selleks siis puit, betoon, kivi või midagi muud – ruumi loomise inspiratsiooniallikana, millest kogu uue ruumi idee tõukub ja tekib.

Kuna akadeemilise aasta käigus valminud tudengiprojektide reaalne ruumiline inspiratsiooniallikas asub Heimtalis, on igati loogiline, et tööd pannakse nüüd, kevadel, ka Heimtalis kõikidele vaatamiseks välja. Juhendajate sõnul pidasid tudengid stuudiokursuse käigus jahti lihtsatele lahendustele, mille tulemuseks oleks mitmekihiline ruum.

Töö algas detailist – tudengid keskendusid semestri esimesel poolel ainult ruumi ühele nurgale, kus kohtuvad kaks materjali, olgu siis plekk ja puit, paekivi ja jaapani põletustehnikas töödeldud puit shou sugi ban või isegi betoon ja selle sarrus. Neid materjale ning nende poolt loodavat ruumitunnet uurisid tudengid maketeerides ning maketid on Heimtalis näitusel ka väljas. Muuhulgas katsetati läbi, kuidas makettide ja jooniste abil oma ideed võimalikult hästi esitleda.

EKA sisearhitektuuri osakonna juhataja, professor Hannes Praks selgitab: "Osakonna magistriprogrammis on kaks läbivat joont - ruumi loomise digitaalsetele töövahenditele ja -meetoditele keskenduv kõrgtehnoloogiline ehk hi-tech suund ja nö madaltehnoloogiline, low-tech suund, millega peame silmas seda, et ruumi loova sisearhitekti ja arhitekti ning disaineri oskustepaketti võiks kuuluda info- ja kõrgtehnoloogiliste kõrval ka lihtsate, mitte-masinlike, tööstusrevolutsiooni-eelsete töövõtete, materjalide ja lahenduste tundmine ning valdamine: töö käe, tööriista ja materjaliga. Just viimasega tegelesidki tudengid Heimtalis juhendajate ning Anu Raua käe all: otsisid kahe lihtsa materjali kohtumispunkte ruumis, püüdes minimaalse võimaluste ja vahendite hulgaga uut, spetsiaalselt Heimtalisse mõeldud ruumi luua. Usume, et suunates magistrante läbi proovima nii kõrgtehnoloogilist kui nö käsitöölist suunda, väldime olukorda, kus ülikooli arhitektuuristuudio ühes nurgas tegutsevad primitiivseid töövõtteid kasutavad humanistid ja teises nokitsevad digitaalseid töövõtteid ülistavad tehnokraadid."

Stuudio "Low-tech: kohtumised materjalis" näitus Heimtali muuseumis

EKA sisearhitektuuri osakond

Juhendajad: Laura Linsi ja Roland Reemaa koostöös Anu Rauaga

Tudengid: EKA sisearhitektuuri osakonna esimese aasta magistrandid Maris Mänd, Kaarel Kuusk, Mari-Liis Raudjärv, Maryann Kariuki, Mariann Drell, Kaarin Pender, Merlin Kuusemets, Sandra Goroško, Eva-Maria Truusalu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles