Tallinnas avati uus galerii

Kultuuritoimetus
Copy

Noblessneri rajoonis avatud uus kohvik-galerii sai nime oma aadressi järgi – Staapli 3 ning selle asutajaks on täna peamiselt Šotimaal tegutsev britt Mark Gask. Galerii-kohviku kontseptsioon võimaldab vabas õhkkonnas nautida Šoti ja Eesti ning peatselt ka Skandinaavia kunstnike loomingut.

Mark Gask alustas oma karjääri kunstiärimehena juba 15 aastaselt, kui ta 70-ndate Põhja-Inglismaal hakkas raamima vanu kaarte ja fotosid ning neid ukselt-uksele müüma. Töökus ja kirg kunsti vastu kasvatasid tema äri üleriigiliseks ning peagi tegi ta koostööd ka mitmete Euroopa galeriidega. Eestisse armus Gask oma esmakordsel visiidil Tallinna enam kui 16 aastat tagasi. Selletõttu on ka galeriis eeskätt esindatud Eesti ja Šoti kunstnikud.

Staapli 3 kuraatoriks on Katrin Repnau, kes alustas oma õpinguid vabade kunstide erialal EKA-s ning lõpetas need Austraalias Melbourne’is asuvas RMIT University-s. Katrin on kureerinud näitusi Eesti Rahvusraamatukogus, Tallinna Linnamuuseumis, Perth’i linnavalitsuses ning möödunud aastal korraldas ta näitusega «Elu.Ruum/Living.Space» kunstidessandi Melbourne’i, tutvustades seeläbi esmakordselt Austraalias kaasaegset Eesti kunsti.

«Meie galerii eesmärk ongi teha kunsti nautimine ja soetamine lihtsamaks, sotsiaalsemaks ja igapäevasemaks. Galerii-kohvikus saab nautida värviküllast väljapanekut rüübates samal ajal kohvi, šoti viskit või veini ning süües kohalike väiketootjate tehtud pirukaid ja kooke. Soovime lihtsalt pakkuda võimalust teha kunsti nautimisest osa oma argipäevast,»kirjeldab Gask Staapli 3 kontseptsiooni.

Galerii avanäituseks on Maria-Kristiina Ulase näitus „Kunstniku nahk noore koera seljas“ (Young Dog in Artist’s Clothing), lisaks sellele leiab galeriist erinevate Šotimaa kunstnike töid. Gaski sõnul pakub galerii midagi igale maitsele, emotsioonile, aga ka rahakotile. Tulevikus on galerii-kohvikul plaanis korraldada näitusi Eesti kunstnike loomingust ning tutvustada ka kaasaegsete Skandinaavia kunstnike loomingut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles