Tartu lastekirjanduse auhinna laureaat on Jana Maasik

Kultuuritoimetus
Copy
Jana Maasik.
Jana Maasik. Foto: Tartu Linnaraamatukogu

20. aprillil kuulutati Tartu Mänguasjamuuseumi Teatri Kodus välja Tartu lastekirjanduse auhinna (Lapsepõlve auhind) tänavune laureaat. Auhinna võitis Jana Maasik raamatuga «Hopspelleri amulett. Kõrvetav puudutus», mille andis välja kirjastus Tänapäev. Auhinnale kandideerisid 2018. aastal ilmunud laste- ja noorsooraamatud.

Jana Maasik (snd 1970) on varem avaldanud lasteraamatud „Hanna ja Aleksi lood. Kevad ja suvi“ ning „Hanna ja Aleksi lood. Sügis ja talv“. Peale selle on ta kirjutanud romaanid «Vihmasaatjad» (pseudonüüm Janka Lee Leis, Tänapäeva romaanivõistluse võidutöö 2012) ning «Seotus».

Jana Maasiku «Hopspelleri amulett. Kõrvetav puudutus» on hoogne seikluslugu mõisnikutütre, vabrikandipoja ja aednikupoisi juhtumustest, mille muudab eriliseks 20. sajandi alguse mõisaatmosfääri ja -olustiku oskuslik edasi andmine ning laste suhteid proovile panevate klassivastuolude kirjeldamine. Tänaseks on ilmunud juba raamatu teine osa «Üksik skelett».

Žürii hinnangul suudab Jana Maasik nauditavaks lugemiselamuseks kokku siduda üsna ootamatu ajastu, erineva sotsiaalse staatusega peategelased, värvikad kurikaelad ning reaalsuse ja maagia õhkõrnad suhted. Raamat viib lugeja hetkeks maailma, kus elu ilma nutitelefonide, pinkoodide ja lugematute salasõnadeta on täitsa mõeldav ja huvitav.

Tartu lastekirjanduse auhinnale kandideerisid Jana Maasiku kõrval Andrus Kivirähki «Tilda ja Tolmuingel» (FD Distribution), Aino Perviku «NummiPealt ja mujalt» (Tänapäev), Priit Põhjala «Onu Mati, loomaarst» (Tänapäev) ja Anti Saare Pärdi lugude sari (Päike ja Pilv). 

Lapsepõlve auhinna varasemad laureaadid on Kairi Look, Andrus Kivirähk ja Reeli Reinaus. Möödunud aastal läks auhind Kadri Hinrikusele raamatu «Katariina ja herned» eest ja Tartu linn kinkis võitnud raamatu kõigile linna kolmanda klassi õpilastele.

Lapsepõlve auhinda rahastab Tartu linn, auhinna väljaandmist korraldab Tartu Linnaraamatukogu koos Mänguasjamuuseumiga. Viieliikmelise žürii tööd juhtis kirjanik Reeli Reinaus. Žürii arvamust auhinnale kandideerinud raamatutest saab lugeda linnaraamatukogu kirjandusveebi lugemissoovituste blogist: https://lugemissoovitus.wordpress.com/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles