Kris Moori näitus vaatleb argipäeva ja küsib «Kus ma olen»

Kultuuritoimetus
Copy
Kris Moor. Noodipoes.
Kris Moor. Noodipoes. Foto: Kris Moor

29. aprillist kuni 25. maini on Tartu Linnaraamatukogu muusikaosakonna galeriis (Kompanii 3/5) eksponeeritud Kris Moori fotode ja lühilugude näitus «Kus ma olen».

Seeria «Kus ma olen» koosneb neljateistkümnest lühiloost ja viiteistkümnest mustvalgest fotost, mis kirjeldavad argielu sündmusi. Argiseid, vahel isegi banaalseid olukordi jutustab fotograaf ja kirjanik Kris Moor läbi omanäolise kiiksuga prisma. Tema lood on üllatavad, mõnikord ka anekdootlikud.

Kris Moor. Kes ma olen?
Kris Moor. Kes ma olen? Foto: Kris Moor

Nii nagu tema kirjanduslikud vaatlusedki on ka lugude juurde kuuluvad fotod ümbritseva reaalsuse portreteeringud, kinnipüütud silmapilgud või vaikelud fotodes. Foto- ja lühilugude seeriat «Kus ma olen» iseloomustades on Kris Moor kirjutanud: «Enne magamaminekut tavatsen endalt ikka küsida: Kus ma olen? Mida ma teen siin maailmas? Küll siis tuleb hea uni...»

«Kus ma olen» on Kris Moori kolmas fotonäitus. 2017. aastal oli Eesti Kunstiakadeemias eksponeeritud tema fotoseeria «Näpumood», 2010. aastal toimus Von Krahli teatri baaris fotonäitus pealkirjaga «Liquid Dreams».

2008. aastal on ta koostöös Von Krahliga avaldanud tähelepanu pälvinud etendus-raamatu «Homefucking is killing prostitution». 2002. aastal ilmus temalt André Trinity pseudonüümi all  jutukogu «Unenägude jumal». Viimane, nagu ka hiljem ilmunud jutustus «Tähtede seis», on aastatel 2003 ja 2004 pälvinud Stalkeri ulmeauhinna.

Kris Moor on portree- ja sündmusfotograafina tegutsenud alates 2011. aastast. Tema fotosid kontserditest ja etendustest on avaldatud mitmetes ajalehtedes (Postimees, Eesti Päevaleht, Eesti Ekspress, Helsingin Sanomat) ja kultuuriväljaannetes (Teater. Muusika. Kino, Sirp, Kitarr, kultuur.err.ee jm). Aastatel 2011–2014 toimetas Kris Moor ajakirja Kitarr, tegutsedes ühtlasi ka ajakirja fotograafina.

2019. aastal ilmub tema fotoraamat «Sa oled ilus». Kirjandusteadlane Aija Sakova on tema  portreefotode raamatut iseloomustades kirjutanud, et sündmusi pildistades püüab Kris Moor lugu, teisisõnu jutustab ta oma fotoseeriates lugusid piltides. Sakova sõnul on need lood, nii nagu tema kirjanduslikud loodki, alati väikese ent heatahtliku vindi või puändiga. «Kris Moor vaatleb ja näeb maailma empaatilise, ent terava ja ausa pilguga. Ta oskab portreteerida inimest tema elususes, nagu ka elu ise. Tema pildid ei valeta. Sa oledki ilus!»

Kris Moori näituse «Kus sa oled» fotod ja lühilood on koondatud ka isekirjastatud samanimelisse raamatusse.

Näitus info Facebookis: https://www.facebook.com/events/2312728002328953/

Rohkem infot ja kontakt: Kris Moor, krismoor@gmail.com.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles