Eesti Muusika Päevade avamine toimub Tallinna karmimail ristmikul

Kultuuritoimetus
Copy
Hobujaama ristmik.
Hobujaama ristmik. Foto: Sander Ilvest

Eesti Muusika Päevade avalöök toimub 2. mail kell 18 Talllinnas Hobujaama ristmikul, kuhu on muusikalised kujundid maalinud Timo Steiner ja Sander Mölder ning tantsijate sammud seadnud Teet Kask.

Avamise keskne fookus on festivali teemal – „Läbi laulude metsa“. Ühe kunstilise juhi ja helilooja Timo Steineri sõnul ümbritseb mets meid igal pool. Isegi linnas, keset liiklust ja kiirustamist. „Mets on muster. Hinge- ja olemise muster. Ses mõttes on mets igal pool. Ka seal, kus teda justkui olla ei saaks. Linna kõige karmimal ristmikul, mida kaubanduskeskuste, kino ja transpordisõlmede embuses läbivad tuhanded inimesed, tuhanded autod, mõtted, trammid, ootused, kärsitused, tüdimised...“ avab Steiner avamise kontserdi tausta.

Steineri sõnul on ristmik nagu looduse laul – kaootiline ja süsteemis samaaegselt. „Püüdsime ennekõike ristmikku, kui laulva linna kontsentratsiooni, enda jaoks meeldivamaks muuta. Läbime ristmikke ju paratamatult, parem oleks siis puhtalt enese ühelt teepoolelt teisele transportimise asemel ja lubavat foorituld kannatamatult oodates tunda rõõmu teatavast ühisolemisest, mustrilisest rikkusest ja varjatud laulust,“ lisab Steiner.

Sander Mölderi sõnul inspireeris muusikat kirjutama just seesama ristmik ja seepärast toimub ka kontsert seal. „Kitarrist Jonas Kaarnametsaga koostöös valminud elektrikitarri partiid peegeldavad, matkivad, kommenteerivad, ehivad ja astuvad dialoogi ristmikul kõlavaga. Kontserdipaigana teeb selle koha eriliseks võimalus süveneda mikrodetailidesse liikluse ja inimeste poolt tekitatud helides, olla kohal või vastupidi, vaadata sagimist kaugemalt, suuremalt ja üldisemalt. See on meie enda miniatuurne Shibuya ristmik,“ lisas Mölder.

World Music Day´si võõrustava Eesti Muusika Päevade avamine toimub tänavu Hobujaama ristmikul 2. mail kell 18 koostöös Eesti Tantsuagentuuriga. Heliloojad, kontseptsiooni autorid: Timo Steiner ja Sander Mölder. Koreograaf-lavastaja: Teet Kask. Kitarrist: Jonas Kaarnamets. Hobujaama ristmiku äärde paigaldatakse ligi 200le inimesele mõeldud tribüün, kes saavad silent disco klappidega kontsert-etendust nautida. Tantsijate show toimub keset ristmikku. Kindlasti saab toimuvast hea vaate kõrgemalt vaadates. 

Eesti Muusika Päevade pidulik avakontsert toimub samal päeval kell 21 Lennusadamas. Esiettekandele tuleb Tatjana Kozlova-Johannese teos „Lagunemise ilu“.  Kontserdi jaoks on spetsiaalselt kokku kutsutud heliloojate ansambel. Eesti Muusika Päevad toimuvad tänavu 2.–10. maini, festivali teema on „Läbi laulude metsa”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles