Esitletakse raamatut taanlaste ristiretkest Eestisse

Kultuuritoimetus
Copy
Marika Mägi, Carsten Selch Jenseni, Kersti Markuse ja Janus Møller Jenseni raamat «Taanlaste ristisõda Eestis».
Marika Mägi, Carsten Selch Jenseni, Kersti Markuse ja Janus Møller Jenseni raamat «Taanlaste ristisõda Eestis». Foto: Raamat

Neljapäeval, 2. mail kell 16 esitleb kirjastus Argo Tallinnas Viru Keskuse Rahva Raamatus Marika Mägi, Carsten Selch Jenseni, Kersti Markuse ja Janus Møller Jenseni raamatut «Taanlaste ristisõda Eestis». Autorite Marika Mägi ja Kersti Markusega vestleb ajaloolane ja arheoloog Ivar Leimus.

Tegu on Eesti ja Taani uurijate ühisprojektiga, mis põimib omavahel keskaja ajaloo, arheoloogia, kirikuajaloo ning kunsti- ja arhitektuuriajaloo. Tõuke sai see interdistsiplinaarne projekt aga Taani lipu Dannebrogi sünnipäeva tähistamisest: tänavu 15. juunil möödub 800 aastat Tallinna lahingust, mille käigus olevat taanlastele langenud taevast valge ristiga punane lipp.

13. sajandi alguses jõudis Euroopas juba mõnda aega jõudu kogunud ristisõdade liikumine Eestisse: Kristuse nimel saabus siiamaile võitlema sõdalasi nii Taanist kui ka Saksamaalt, Eesti muudeti jõuga osaks Lääne-Euroopa kristlikust maailmast. Ent mis selle ristisõja käigus tegelikult toimus ning millist rolli mängisid selles eestlaste ülikud? Millised olid ristisõdijate ideoloogilised motiivid ja osapoolte pragmaatilised valikud, tollased ühiskonnad ja sõjapidamisviisid, keskused ja ehitised? Kuidas levis ristiusk siinmail enne ja pärast vallutust? Raamat otsib vastuseid kõigile neile küsimustele.

Erakordseks teeb selle ühisprojekti veel asjaolu, et raamat ilmub korraga eesti ja taani keeles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles