Maalikunstnik Büttner ja graafik Rammul avasid ühisnäituse (1)

Kultuuritoimetus
Copy
«Jant alailma».
«Jant alailma». Foto: Poster

Tartu Linnaraamatukogu II ja III korrusel saab 22. maini vaadata maalikunstnik Ove Büttneri ja graafik Tiit Rammuli ühisnäitust «Jant alailma». Raamatukogus juba 14. ühisnäitusega üles astuvad kunstnikud lasid end seekord inspireerida peatselt algava kirjandusfestivali Prima Vista juhtmõttest «Naljast kaugel!» ja avasid näituse kümmekond päeva enne festivali algust.

Nalja on aegade hämarusest saati väljendatud piltidel väga erinevalt, nii vahedam-teravamalt kui ka subtiilsemalt. Nii on ka Ove Büttner leidnud igas maalis või seerias mitte-just-otsesõnu esitatud nalja, mille toob vaatajani kirgas ja elav värvivalik. Elavad on ka tema piltidel toimetavad tegelased, kelle näoilmed, poosid, aksessuaaride valik ja taust on mõneti nihkes klassikalise maalikaanoniga.

Neljal fantaasiamaalil kujutatud Merineitsi on kõige literatuursem ja samas kõige eksistentsialistlikum. Kunstnik on lisanud näitusele  kirjandusliku teksti Merineitsi, mida iseloomustab barokne, värve ja pilte silme ette manav sõnakasutus.

«Jant alailma» iseloomustab ka Tiit Rammuli seekordsete visuaalide meeleolu. Kollaažilikel piltidel on paras segu ratsio- ja irratsionaalsusest. Kunstnik ise ütleb nii: «Õnneks on  nö asjalikest kaadritest alati midagi välja jäänud. Nende kombineerimine ja töötlemine on omamoodi pingest vabastav protsess, pole vaja tõsiselt kellelegi meeldida. Piisab, et ise oled rahul.»

Mõlemad kunstnikud on lõpetanud Eesti Riikliku Kunstiinstituudi, Ove Büttner tahvelmaali ja Tiit Rammul graafika erialal. Ove Büttner on uurininud ja praktiseerib erinevate ajastute maalitehnikaid,  Tiit Rammul tegeleb peamiselt raamatukujunduse ja muude kujundusgraafiliste üllitiste loomisega. Ove Büttner on Eesti Kunstnike Liidu liige, Tiit Rammul Eesti Kujundusgraafikute Liidu liige.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles