Olev Muska esitleb Tallinnas kogumikplaati

Kultuuritoimetus
Copy
Olev Muska, «Laulik-elektroonik».
Olev Muska, «Laulik-elektroonik». Foto: plaat

Eesti väikeplaadifirma Frotee esitleb 3. mail Tallinnas, Põhjala tehases, Austraalia-Eesti muusiku ja helilooja Olev Muska arhiivimaterjalidega kogumik-vinüülplaati «Laulik-elektroonik». Spetsiaalselt selle ürituse jaoks Austraaliast Eestisse tulnud Muska esineb kontsertkavaga oma Eesti rahvamuusika elektroonilistest töötlustest. Lisaks tuleb esitamisele rahvusvahelise nüüdismuusika festivali World Music Days raames tema värske audiovisuaalteos «Woodland Whispers».

Austraalias sündinud ja töötav Olev Muska on alates 1979. aastast muu loomingu seas salvestanud ka Eesti pärimusmuusikat, kasutades selleks elektroonilisi instrumente. Plaadifirma Frotee palus Muskal kokku koguda kõik tema Eesti-teemalised salvestused, mis eelnesid tema debüütalbumile «Old Estonian Waltzes», mis ilmus Austraalias 1985. aastal. Kogumikule «Laulik-elektroonik», alapealkirjaga «Explorations in Estonian Electronic Folk Music – The First Years, 1979–1983», on pandud tema varem avaldamata lindistused ja valitud palad tema haruldastelt helikandjatelt, kahelt kassetilt ja ühelt vinüülsinglilt.

Olev Muska sündis eestlastest sõjapõgenike peres. Muska on noorest peale olnud aktiivne muusikasõber ja ka aktiivne osaleja Austraalia kohalike eestlaste kogukonna kultuurielus. Seega alates 1979. aastast on ta ühendanud mõlemad huvid ja loonud oma töötlusi Eesti pärimusmuusikast, olles üheaegselt mõjutatud nii Veljo Tormise rahvamuusika seadetest kui ka Saksa elektroonilise muusika ansamblist Kraftwerk. Tänu Austraalias kergemini saadavalolevale helitehnikale õnnestus tal salvestada unikaalseid ja pööraseid töötlusi oma kodustuudios.

Kogumiku esitlusel esitab Olev Muska oma uusi ja vanu elektroonilisi töötlusi Eesti rahvamuusikast, muuhulgas remikse Frotee kogumikul olevatest lugudest. Esmaesitlusele tuleb ka Muska audiovisuaalteos «Woodland Whispers». Olev Muska kontserdile järgneb pidu, kus mängivad plaate plaadifirma Frotee sõbrad Dmytro Nikolaienko Ukrainast ja Ruutu Poiss. Üritus toimub 3. mail Tallinnas Põhjala tehase sepikojas (Marati 5), algusega kell 21, kontsert algab 23.

Avalik link valitud paladele kogumikult: https://soundcloud.com/froteerecords/sets/olev-muska-laulik-elektroonik-lp-fro010

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles