Tartust saab taaskord autorilaulupealinn

Kultuuritoimetus
Copy
Pildil Jaan Tätte juunior ja Mari Meentalo (Genialistide klubis Mailaul 2010).
Pildil Jaan Tätte juunior ja Mari Meentalo (Genialistide klubis Mailaul 2010). Foto: Lauri Kulpsoo/ Postimees

8.–10. maini toimub juba 16. korda Tartus autorilaulufestival Mailaul, mis keskendub autoritele, kes on loonud ise nii muusika kui ka tekstid.

Festivali avavad Jaan Sööt ja Lauri Saatpalu Tartu Jaani kirikus. Tuntud lavaisikud toovad publiku ette loomingu 1980. aastate ansambli Pantokraatori aegadest, mida senistelt helikandjatelt veel ei leia. Viimasel festivali päeval astub Tartu Genialistide klubis üles Tom-Olaf Urb lavanimega Reket, kes tutvustab publikule esimest korda oma uut singlit «Ma kuulsin seda läbi viinamarjaväädi».

9. mail esinevad Tartu Jaani kirikus Birgit Sarrap ja Tanja Mihhailova-Saar, kes toovad kuulajateni oma loometegevuse vähem teadvustatud poole ehk laulude loomise. Lauljatare saadab helilooja ja instrumentalist Mihkel Mattisen.

Kirglikku õhkkonda loovad kontserdid Tartu Genialistide klubis 9. mai õhtul. Oma uut albumit „Armastus eesti moodi“ esitlevad laulja ja luuletaja Tuuli Velling ning ansamblist Jäääär tuntud instrumentalist Teet Velling. Kontserti soojendab sissejuhatuseks ansambel Pihlap.uud, kes toob kuulajate ette laulukirjutaja Maris Pihlapi eesti keelele keskenduva omaloomingu.

Festival esitleb ka uusi tulijaid. Viimasel päeval astuvad publiku ette autorilaulu uustulnukaid noortelaval, kus esinevad laululooja Anna Lea Haamer ning ansambel Fropp ja Migg. Pop-up kontserditega astuvad Tartu Kvartali keskuses üles Silver Jusilo, Hebo Rahman ning Kaisa Kuslapuu ja koosseis Lonitseera.

Festivali peakorraldaja Juhani Jaegeri sõnul tähendab Mailaul eelkõige soovi näha muusikasse sügavamalt ja tuua esile loomislood, mis peituvad teose sõnade või muusika taga.

«Autorilaul ühendab endas nii heli- ja sõnaloomingut kui ka esitust ja selle interpretatsiooni. Mailaulu laval esitleb autor oma isiklikku maailmatunnetust oma isikliku loomingu kaudu – see ongi autorilaul, sõltumata sellest, kas žanriks on rokk, džäss, folk, punk või midagi muud,» rääkis Jaeger.

Mailaulu missioon on Jaegeri sõnul autorilaulu laiem teadvustamine ja väärtustamine. Ta lisab, et ka tänavu aasta festival peegeldab selgelt autorilaulu erinevaid ilmeid ja žanre.

Festivali aastaprogrammi kuuluvad maikuus toimuv autorilaulufestival Mailaul, Tartu Songwriters Club'i programm, suvine kontserdisari Tornimuusika, loomelaager NordicBaltic Songwriters Summit ning koolikontserdid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles