Eesti Muusika Päevadele paneb lõppakordi põnev ühendkontsert

Kultuuritoimetus
Copy
EMP 2019. Tarantino etüüdid. Defunensemble
EMP 2019. Tarantino etüüdid. Defunensemble Foto: Rene Jakobson

Reedel lõppeb piduliku Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Tallinna Kammerorkestri ühendkontserdiga Tallinna Jaani kirikus 2.-10. maini toimunud festival Eesti Muusika Päevad.

Eesti Muusika Päevade kunstilise juhi Märt-Matis Lille sõnul on Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester Eesti ühed olulisemad muusikakollektiivid, mis annavad festivalile uhke lõppakordi. “Väljaspool meie piire on mõlemast kollektiivist kujunenud omamoodi Eesti nüüdismuusika ja laiemas plaanis Eesti kultuuri visiitkaardid,” märkis Lill.

Festivali ajal on nii Eesti Filharmoonia Kammerkoori kui ka Tallinna Kammerorkester andnud kontserte puupüsti täis saalidele, mis tekitasid väliskülalistes Lille sõnul ülivõrdelisi vastukajasid. “Asjaolu, et mõlemad kollektiivid lõppkontserdiks oma jõud ühendavad, annab selle tohutu geograafilise haarde ja uskumatu mahuga festivali jaoks tõeliselt väärilise ning eriliselt piduliku ja uhke lõppakordi,” lisas Lill.

Eesti Muusika Päevade teise kunstilise juhi Timo Steineri sõnul paneb Eesti Filharmoonia Kammerkoor festivali teemale „Läbi laulude metsa“ sümboolse punkti. Helide metsa lisab pidulikkust ja tihedust  Tallinna Kammerorkester. Kontsert on eriilmeline ka seetõttu, et mõlemad kollektiivid esinevad nii iseseisvalt kui koostööna. Eriti hea meel, et lisaks selleaastasele festivalile juba tavaks saanud maailma uue muusika ettekannetele kuuleme Eesti uue muusika klassikat Galina Grigorjevalt, Lepo Sumeralt, Ester Mägilt ja Tarmo Lepikult,” märkis Steiner.

Lõppkontsert “Concerto per voci e strumenti” toimub 10.mail kell 19.00 Tallinnas Jaani kirikus. Dirigent on Kaspar Mänd.

Tänavune festival Eesti Muusika Päevad tõi  kuulajateni uut muusikat mitte ainult Eestist, vaid üle kogu maailma, sest võõrustati rahvusvahelist nüüdismuusika rändfestivali World Music Days. Festivali teemaks oli “Läbi laulude metsa”, mis tõi esile koorimuusikat. Igal aastal kuuleb festivalil ca 30 värskelt helisevat maailmatunnetust, uudisteost.

Esitajate seas Eesti tippkollektiivid - Eesti Riiklik Sümfooniaorkester, Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Eesti Rahvusmeeskoor, tütarlastekoor Ellerhein, kammerkoor Collegium Musicale, vokaalansambel Vox Clamantis jpt. Olulisel kohal on ka süvamuusika ja teiste muusikaliste suundumuste - nagu jazz ja etenduskunstide - dialoogi astumine nüüdismuusikaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles