In Memoriam Rein Lauks

Kultuuritoimetus
Copy
Rein Lauks.
Rein Lauks. Foto: Nukuteater

Lahkunud on teatrikunstnik ja karikaturist Rein Lauks.

Kesk-Eestist Puurmanist pärit Rein Lauks lõpetas 1965. aastal Puurmani Keskkooli ja 1975. aastal nahkehistöö erialal Eesti NSV Riikliku Kunstiinstituudi. Ta oli aastatel 1975–1982 ajakirja Pikker kunstiline toimetaja, 1982–1995 Eesti Riikliku Nukuteatri peakunstnik ja 1999–2005 nukuskulptor-dekoraator, lisaks töötas ta külaliskunstnikuna ka Soomes ja Saksamaal.

Rein Lauks on illustreerinud ajakirju, raamatuid ja õpikuid, kujundanud plakateid, avaldanud karikatuure päeva- ja nädalalehtedes ning osalenud kunstinäitustel paljudes riikides. Karikaturistina oli ta ajastu ja ühiskonna irooniline uurija, kes suutis intensiivselt tabada aega ja olusid — hoiakuid, poose, silmakirjalikkust ja muud taunimisväärset — erinevais ilminguis ja eri tasandeil.

Kauaagse Nukuteatri peakunstnikuna andis Rein Lauks välise kuju sadadele nukkudele, kelles väljendus karikaturistile omane terav karakteersus ja tinglikkus, aga ka inimlikkus ja ilu. Nukuteatris kujundas ta 1980–1990. aastatel suure osa publiku ette jõudnud lavastustest, tema fantaasiarikkad, suurejoonelised, vaimukate karakteersete nukkudega kujundused said omaette väärtusteks-vaatamisväärsusteks. Rein Lauksi loomingu hulka kuuluvad kujundused mitmetele Nukuteatri ajaloos legendaarstele lavastustele nagu «Pessi ja Illuusia» (1982), «Romeo ja Julia» (1984), «Priidu viiul» (1984) ja «Toome helbed» (1986); aga ka „Punga Mart ja Uba‑Kaarel” (1990) «Alice Imedemaal» (1994), «Faustike» (1995), «Luiged, mu vennad» (1997) jpt. Veel praegugi mängivad Rein Lauksi tahutud-voolitud puunukud NUKU teatri laval – lavastuses «Vepsa muinasjutud».

Rein Lauks oli Eesti Ajakirjanike Liidu, Eesti Teatriliidu, Eesti Kunstnike Liidu ja Eesti Lavastuskunstnike Liidu liige.

Mälestades

NUKU teater ja muuseum

Eesti Teatriliit

Eesti Kunstnike Liit

Eesti Lavastuskunstnike Liit

Rein Lauksi ärasaatmine toimub neljapäeval, 16. mail kell 15 Tallinnas Pärnamäe krematooriumis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles