Harju tänav muutus eesti keele tänavaks

Kultuuritoimetus
Copy
Harju tänav muutus eesti keele tänavaks.
Harju tänav muutus eesti keele tänavaks. Foto: Tammsaare muuseum

15. mail aset leidnud Tallinna päeval kuulutati Harju tänav eesti keele tänavaks ning kuni 28. maini saavad kõik huvilised osa kahest temaatilisest välinäitusest.

Mööda Harju tänava paerinnatist jookseb kirivöö: meie rahvariiete vöökirjadest inspireeritud keelevöö, mis seob ühte laused meie kirjanduse tüvitekstidest, luule ja sõnamängud. Nii joonistub välja eesti keele imeline ja rikkalik muster: mõtted ja ütlused, mis seovad ühte põlvkondi ja keelekõnelejaid.

Tänava Vabaduse väljaku poolses osa aga paikneb näitus “Sõida tasa üle silla. Näitus eesti keelest”. Näitus annab sissevaate eesti keele ajaloole ja eripäradele, keele ja kirjanduse, keele ja aju, keele ja identiteedi seostele. Milliste sõnade tähendused on tänaseks täiesti muutunud? Kes on meie kuulsaim keeleuuendaja? Kus asub ajus keelekeskus? Ning kas teadsid, et mõtete ja mõtlemise asupaik võib eri keeltes olla erinev? Näiteks inglaste arvates leiab mõtlemine aset ajus, hiina keele kõnelejate meelest aga südames. Eesti keeles käib mõtlemine tihti nägemise kaudu: taipamine on märkamine, mõtted vilksatavad, virvendavad või jooksevad silme eest läbi. Millegi üle mõeldes kujutavad eestlased seda sageli ette oma vaimusilmas.

Näitused koostas Tallinna Kirjanduskeskus Tallinna päevaks koostöös Tallinna linnakantselei, Tallinna Kultuuriametiga ja Eesti Keele Instituudiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles